A+ A A-

Saopćenje Medžlisa Islamske zajednice Odžak

14 12 2020 01 odzak dzamija

Povodom skupa koji je održan ispred harema, u haremu i predulazu džamije u Odžaku u nedjelju 13. decembra 2020. godine, te povodom neistinitih objava u emisiji „Defter hefte“ pod nazivom „Odžak: Protesti protiv politike Islamske zajednice (13.12.2020.)“, Medžlis Islamske zajednice Odžak je izdao saopćenje u kojem se kaže:

„Najoštrije osuđujemo organizaciju skupa održanog ispred harema, u haremu i predulazu džamije u Odžaku u nedjelju 13. decembra 2020. godine, kojim je izvršen atak i ugrožena sloboda rada ovog medžlisa, kao i tendenciozno izvještavanje o njemu objavljeno u YouTube emisiji 'Defter hefte'.

Medžlis Islamske zajednice Odžak je nakon preseljenja na Ahiret našeg glavnog imama Fahrudin-ef. Mujanovića, rahmetullahi alejhi, nastavio sa redovnim obavljanjem svojih poslova postupajući u svakoj situaciji prema propisima Islamske zajednice. Niti u jednom trenutku nismo ostavljeni da se sami nosimo sa ovim teškim izazovom.  Muftijstvo tuzlansko, Muftija tuzlanski i rukovodioci službi, redovno su komunicirali sa svim službenicima, predsjednikom i članovima Izvršnog odbora Medžlisa IZ Odžak, te nadgledali i usmjeravali naš rad. 

Procedura prijema novog imama Medžlisa IZ Odžak urađena je uz dosljedno poštivanje propisa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i tako ćemo postupati i ubuduće.    

Osuđujemo organizaciju navedenog skupa na kojem su izrečene prijetnje službenicima Islamske zajednice i uvrede koje nisu poštedjele ni one koji su preselili na drugi svijet. Ovaj skup, organiziran ispred džamije, korišten je i za politička razračunavanja čime se podriva jedinstvo džemata i narušava ugled Medžlisa Islamske zajednice Odžak. Posebno osuđujemo pozive aktera skupa na nepoštivanje propisa i normi Islamske zajednice, a po kojima su uređeni džemati i medžlisi. 

Ipak, ohrabruje nas činjenica da je najveći broj muslimana Odžaka privržen djelovanju organa Islamske zajednice i opredijeljen da sačuva jedinstvo i dostojanstvo svog džemata. 

Nećemo posustati u onome što su naše obaveze, niti ćemo postupati suprotno propisima Islamske zajednice bez obzira na pritiske kojima smo izloženi od strane nekolicine naših sugrađana. Naše džematlije pozivamo da budemo istrajni u dobru i da zajedno gradimo naš džemat i Medžlis Islamske zajednice Odžak.“