Promo banner

A+ A A-

Muftijstvo tuzlansko: Centralna mevludska svečanost u Džamiji “Kralj Abdullah”

30 10 2020 07 mevlud tuzla

Po Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u srijedu 28. oktobra 2020. godine s akšamom je nastupio 12. rebiu-l-evvel 1442. godine po Hidžri, koji se obilježava kao Mevlud-dan rođenja posljednjeg Božijeg Poslanika Muhammeda, a.s.

Tim povodom, centralna mevludska svečanost za Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Tuzla upriličena je u srijedu poslije jacija-namaza u Džamiji “Kralj Abdullah”.

Prisutnima se u ulozi domaćina obratio glavni imam Medžlisa Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović, koji je istakao značaj mjeseca u kojem je rođen Muhammed a.s., mjeseca koji je prilika da ga se još više i bolje sjećamo salavatima i dovama.

Moto ovogodišnje mevludske manifestacije je kur'anski ajet „A tebe smo, Muhammede, samo kao milost svjetovima poslali.” (El-Enbija’, 107.) Tim motom bila je protkana i besjeda kojom se obratio rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog dr. Sead-ef. Seljubac.

„Muhammed je Allahov Poslanik – to je snaga. Mnogi su o Muhammedu, a.s., pisali, pokušavali da predstave njegov lik kroz različite segmente njegovog života, kao državnika, stratega, intetelektualca, a neki će pokušati da ga predstave kao genija. Muhammed je Allahov Poslanik. U tome je puno više nego što mi možemo sažeti u bilo koje tomove dosad napisane ili odsad napisane knjige do Kijametskog dana. On je rahmet svjetovima, on je Allahov odabranik“, istakao je dr. Seljubac.

Kaside i odlomke iz mevludskog spjeva proučili su članovi hora Medžlisa Tuzla „Gazi Turali-beg“. Program je organizovan uz poštivanje epidemioloških mjera zaštite, a emitovan je i na društvenim platformama.