Logo

Muftijstvo banjalučko: Centralna mevludska svečanost u Ferhat-pašinoj džamiji

  • Published in
  • Kategorija: Muftijstva
  • Štampa

  • 0000

Dana 29.10.2020. godine u Ferhat-pašinoj džamiji održana je centralna mevludska svečanost za područje Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka. Najavljena kandiljima mirisom halve koju su pripremile vrijedne ruke banjalučkih hanuma, te tradicionalnim mevludskim šerbetom, svečanost je priređena u okviru manifestacije „Poslanstvo, milost svjetovima“, a povodom 12. rebiu-l-evvela.

Nakon klanjanja akšam-namaza i proučenog ašareta, prisutne je poselamio Adnan-ef. Jusić, glavni imam Medžlisa Banja Luka. Nakon čega je u duhu naše tradicije izveden mevludski program, a kojeg su izveli imami ovog medžlisa.

U sklopu programa vaz-i-nasihat održao je banjalučki muftija mr. Nusret-ef. Abdibegović koji je između ostalog iskazao žal što večeras sa našim imamima svoj prvi program nisu izveli učenici medrese „Reis Ibrahim-ef Maglajlić“, koji su planirani da uzmu učešće u programu, a koji zbog trenutnog prekida redovne nastave, zbog pogoršanja higijenssko - epidemiološke situacije, istu prate online iz svojih domova.

U svom izlaganju Muftija je ukazao na svojstva Božijih poslanika i koliko je bitno da se na temelju tih tih osobina gradi zajednica ljudi. Također je poručio i da se ugledamo na Muhammeda, a.s., i nastojimo što više sunneta primjenjivati u svojim životima.

Na kraju svečanosti uručena je zahvalnicu g. Seadu Muratoviću za nesebičan doprinos u radu i prezentiranju aktivnosti Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka.

Program je završen dovom Muftije banjalučkog koja je učena i za sve one koji večeras zbog pandemije corona virusa nisu bili u prilici biti sa nama nego su program pratili putem društvenih mreža.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.