Logo

Svečano otvoren Islamski kulturni centar u Doboju

  • Published in
  • Kategorija: Muftijstva
  • Štampa

  • 0101

U prisustvu brojnih zvanica i gostiju, danas, 27. 09. 2020. godine u Doboju svečano otvoren novoizgrađeni objekat Islamskog kulturnog centra. Svesrdnu podršku u gradnji ovog centra pružila je Uprava za vjerske poslove (Diyanet) Turske i ambasada Turske koja na ovim prostorima pomaže važne infrastrukturne projekte godinama unazad.

Gradnju Islamskog kulturnog centra podržali su i Grad Doboj, Vlada bh. entiteta RS, Vlada FBiH, član Predsjedništva BiH iz RS-a te mnogobrojni vakifi kojima su uručene vakufname.

Prije otvaranja Islamskog kulturnog centra, vjerski dio manifestacije održan je u džamiji Selimiji, jednoj od osam najstarijih džamija u Bosni i Hercegovini, koju je 1522. godine izgradio sultan Selim II.

Svečanom otvaranju Islamskog kulturnog centra prisustvovali su: zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH dr. Enes ef. Ljevaković, muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, direktor Vakufske direkcije hfz. dr. Senaid Zajimović, ambasador Republike Turske u BiH Nj.E. Haldun Koç, muftija okruga Kučuk Čekmedže Mustafa ef. Temel, savjetnik za vjerska pitanja Ambasade Republike Turske u BiH dr. Junus Keleš, gradonačelnik Doboja Boris Jerenić te mnogi drugi.

Svečani dio ceremonije otvorio je mr. Bajro ef. Džafić, glavni imam Medžlisa IZ Doboj koji je kazao: „Ova zgrada je rezultat suživota, spajanja dobrih ljudi, spajanja ideja koja će biti od koristi svim građanima Doboja, dakle kako Bošnjacima, tako Srbima i Hrvatima i drugima jer će ona u sebi osim kancelarija Medžlisa imati i savremenu biblioteku.“ 

Nakon obraćanja glavnog imama, prisutnima se obratio muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević istakavši: „Mi danas možemo biti ponosni jer iz Doboja šaljemo jednu iznimno lijepu, toplu i iskrenu priču, o zajedničkom djelovanju svih ovih faktora. Danas s pravom možemo biti ponosni na ovo zdanje koje je simbol ove priče.“ Muftija Dizdarević se na kraju svog obraćanja zahvalio svima koji su doprinijeli da se ovaj projekat uspješno završi.

„Doboj i do sada a evo naravno i nakon ovoga, pokazuje svoj kosmopolitski duh, duh tolerancije, suživota i nadamo se da će i ova zgrada koja već simbolizira taj dobojski prepoznatljivi duh da će doprinijeti još čvršćoj i boljoj saradnji između Islamske zajednice, između Bošnjaka i naravno ostalih stanovnika ovdje u Doboju”, kazao je dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme IZ u BiH.

„Kada je 2015. godine postavljen kamen temeljac za ovu zgradu, mi smo to pratili cijelo vrijeme i davali podršku. Nama je važno da Islamski kulturni centar bude na usluzi svim građanima Doboja, obzirom da je Doboj multikulturalna i multinacionalna sredina. Cilj nam je bio da sa ovom podrškom u izgradnji Islamskog kulturnog centra pomognemo ovom narodu“, rekao je ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koç.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerenić istakao je kako je Doboj multietnička sredina koja može biti primjer svim drugim u Bosni i Hercegovini te da Islamski kulturni centar simbolizuje zajedništvo na ovim prostorima.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.