A+ A A-

Novi ilmihali predstavljeni muallimima Medžlisa IZ Zenica

24 09 2020 02 ilmihali zenica

U srijedu, 23. septembra 2020. godine, u organizaciji Muftijstva zeničkog i Medžlisa Islamske zajednice Zenica, a povodom početka 2020/21. mektebske godine održan je stručni seminar za muallime Medžlisa IZ Zenica, na kojem su predstavljeni novi Ilmihali mektebske pouke.

Seminar je održan u Ensar džamiji u Zenici, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera o zaštiti od korona virusa.

Organiziranje seminara za muallime na početku mektebske godine ustaljena je praksa Muftijstava i medžlisa IZ Muftiluka zeničkog, a dodatni motiv za organiziranje ovog seminara bio je u činjenici da je početak mektebske 2020/21. godine obilježen specifičnim okolnostima nastalim zbog početka primjene Novog nastavnog plana i programa mektebske pouke, nove mektebske pedagoške dokumentacije i novih udžbenika.

Na početku seminara prisutnima se obratio rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva zeničkog, Edin ef. Kavazović koji je u svom obraćanju zaželio dobrodošlicu prisutnima i upoznao ih sa protokolom seminara.

Nove Ilmihale mektebske pouke 1, 2 i 3 zeničkim muallimima predstavili su: mr. Ibrahim ef. Softić, autor Ilmihala 1, te koautori Ilmihala 2 i 3: Ismail ef. Jusufović, mr. Reuf ef. Ibreljić, Muhamed ef. Bilčević i mr. Jakub ef. Salkica.

Obraćajući se zeničkim muallimima predavači su, između ostaloga, istakli da je osnova za izradu novih Imihala bio Nastavni plan i program mektebske pouke, kojeg su Rijaset i Vijeće muftija usvojili 2017. godine. Također istaknuto je da je jedna od inovacija u novim Ilmihalima metodologija u pripremi i realizaciji mektebske pouke onako kako to zahtijevaju naše vrijeme i savremene okolnosti. Pored predstavljanja Ilmihala u okviru stručnog seminara bilo je govora i o pedagoškim i didaktičko-metodičkim principima, te o mogućnostima unapređenja rada u mektebu.

Završnu riječ na seminaru održao je muftija zenički, hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević. Nakon što je čestitao autoru i koautorima Ilmihala, muftija je, između ostaloga, naglasio „Stručni seminari potrebni su s vremena na vrijeme mullimima kao osvježenje i dodatna motivacija u radu zbog profesionalnog sagorjevanja kojem smo svi izloženi.“  Muftija Dizdarević također je istakao da imami i muallimi rade beskrajno važan posao, uz dovu Allahu dž.š. da svoju muallimsku misiju realiziraju na najbolji mogući način.

Seminari za muallime ostalih medžlisa Muftiluka zeničkog planirani su za narednu sedmicu.