Logo

Savjetnik za vjerska pitanja Ambasade Republike Turske u posjeti Muftijstvu bihaćkom

  • Published in
  • Kategorija: Muftijstva
  • Štampa

23 09 2020 02 bihac posjeta

U posjeti Muftijstvu bihaćkom, bihaćkom muftiji i dekanu Islamskog pedagoškog (IPF) fakulteta boravio je novimenovani savjetnik za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske u Sarajevu dr. Junus Keleš. 

- Ovo je bila prilika da unformiram dr. Keleša o aktivnostima koje provodi Bihaćko muftijstvo. Predstavio sam projekte i određene programe koje realizujemo, gdje bi oni sa njihove strane mogli uzeti učešće i uspostaviti saradnju. Složili smo se da zaista ima mnogo prostora da se ta saradnja i dalje razvija i unaprijedi, te očekujemo i nadamo se većem angažmanu na prostoru Bosanske Krajine - istakao je muftija Kudić.

Nakon muftijstva, dr. Keleš je sa svojim saradnicima posjetio i Islamski pedagoški fakultet (IPF), gdje ga je dočekao dekan ove visokoškolske ustanove doc. dr. Hajrudin Hodžić sa saradnicima, saopćilo je Muftijstvo bihaćko.

Razgovorano je o načinima i modalitetima saradnje u oblasti razmjene studenata i profesora, te razmjeni iskustava, resursa i saradnja u drugim važnim segmentima kada je u pitanju vjersko obrazovanje.

- Današnji sastanak je samo nastavak plodonosne saradnje koju IPF ima sa Ambasadom Republike Turske u Sarajevu, tj. sa vjerskim atašeom koji djeluje u sklopu Ambasade. Mi smo do sada imali jako dobru saradnju sa dosadašnjim atašeom za vjerska pitanja g. Hasanom Atlijem, a nadamo se da će saradnja sa dr. Junusom Kelešom biti još bolja i plodonosnija i da ćemo na obostrano zadovoljstvo postići što bolju saradnju. Program razmjene studenata "Mevlana" smo kao fakultet vrlo dobro iskoristili i naši studenti su koristili pogodnost ovog programa, kao što su studenti iz Turske boravili na našem fakultetu i tako svi zajedno obogatili našu saradnju i stekli značajna iskustva kroz zajedničku komunikaciju. Kao što su neki profesori boravili u istraživačkom centru "Isam"“ u Istanbulu - naglasio je dekan dr. Hodžić.

Savjetnik za vjerska pitanja pri Ambasadi Republike Turske u Sarajevu dr. Junus Keleš je iskazao zadovoljstvo susretom sa muftijom Kudićem i dekanom Hodžićem, te najavio da će sadržaj današnjeg razgovora biti smjernica njegovog djelovanja kada je u pitanju ovo muftijstvo. Svoje prisustvo u Bosni i Hercegovini je ocijenio kao privilegiju, s obzirom da je Bosnu i Hercegovinu uvijek doživljavao kao svoju zemlju.

- Bosnu i Hercegovinu doživljavam svojom domovinom, a narod u BiH doživljavam svojom braćom. U historijskom, kuluturološkom i civilizacijskom smislu smo bili jedno i zato nije čudno ako kažem da se u Bosni i Hercegovini ne osjećam kao stranac. S obzirom da sam novoimenovani savjetnik za vjerska pitanja u Ambasadi, u Bihać sam došao da se upoznamo sa najvećim vjerskim autoriotetima ovog kraja i od njih čujemo kakve aktivnosti sprovode, s kakvim izazovima se susreću i kako mi kao njihova braća možemo pomoći i sarađivati na tom planu. U razgovoru sa muftijom i dekanom, ovdje sam zatekao veoma prijatnu i pozitivnu atmosferu i s obzirom da je Bihać jedan od najljepših gradova u BiH, koji se nalazi na zapadnom dijelu BiH, on je također i jedan od gradova koji se nalazio na granici zapadnog dijela osmanskog carstva koji je bio na liniji odbrane naših vrijednosti. Naša je želja da Bihać uvijek bude na strani dobra i stavili smo se na raspolaganje da budemo podrška institucijama Islamske zajednice na tom putu - izjavio je dr. Keleš.

U delegaciji dr. Keleša su bili i njegovi saradnici dr. Samed Omerdić i Gökhan Aksan, dok su s druge strane prijemu prisustvovali Mensur-ef. Ćehić, glavni imam MIZ Bihać, te profesori IPF-a prof. dr. Fuad Sedić i prof. dr. Izet Terzić.

(Preporod.info)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.