Promo banner

A+ A A-

Održana redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva zeničkog

10 09 2020 05 sjednica zenica

U četvrtak 10. septembra 2020. godine u Zenici je održana redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva zeničkog kojom je predsjedavao muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Na sjednici, kojoj su prisustvovali glavni imami medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog, dekan IPF u Zenici i rukovodioci službi Muftijstva, razmatrana su pitanja mektebske nastave i vjeronauke u mektebskoj/školskoj 2020/2021. godini, razmatrani su i usvojeni izvještaji o bajramskim aktivnostima i akciji prikupljanja kurbanskih kožica, kao i ostala aktualna pitanja iz domena rada Muftijstva zeničkog.

Konstatovano je da su blagovremeno izvršene pripreme za početak mektebske nastave, koja će u skladu sa Odlukom Rijaseta IZ u BiH početi u subotu 12. septembra.

S tim u vezi, Savjet je na temelju odluka i preporuka nadležnih organa Islamske zajednice donio Uputstvo o realizaciji mektebske pouke u vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom korona virusa.

Također, Savjet je donio zaključke kojim su definirane obaveze u vezi sa kreiranjem digitalnih sadržaja za potrebe online nastave Islamske vjeronauke.

Na sjednici je razmatrano još nekoliko pitanja iz domena rada Muftijstva zeničkog, a posebna pažnja posvećena je aktivnostima u vezi sa izradom kodeksa ponašanja na dženazama i šerijatskim vjenčanjima.