Promo banner

A+ A A-

Održana sjednica Muftijstva tuzlanskog

28 07 2020 01 sjednica muftijstvo tuzlansko

Redovna sjednica Muftijstva tuzlanskog održana je u petak 24. jula 2020. godine. Sjednicom je predsjedavao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Članovi Muftijstva tuzlanskog razmatrali su plan priprema za predstojeći Kurban-bajram. Pored redovnih priprema, uzet će se u obzir pogoršana epidemiološka situacija te će se u skladu s instrukcijom reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića, u svim džamijama i mesdžidima na području Muftiluka tuzlanskog, pristupiti temeljitim pripremama za obavljanje bajram-namaza.

Analizirana je dosadašnja primjena naredbi i preporuka IZ-e u vezi sa sprečavanjem širenja korona virusa. Muftijstvo tuzlansko je pohvalilo odgovoran odnos džematlija i zaposlenika IZ-e na području Muftiluka tuzlanskog, te će se i u narednom periodu sve mjere i upute nadležnih organa Islamske zajednice, bez izuzetka i u cjelosti, primjenjivati u svim objektima IZ-e na području ovog muftiluka.

Muftijstvo tuzlansko, sa svojim medžlisima i džematima, prethodnih godina je veoma uspješno organizovalo akciju prikupljanja kurbanskog mesa za potrebe narodnih kuhinja koje djeluju u okviru MDD Merhamet – Regionalni odbor Tuzla i HO Emmaus iz Doboj Istoka. Ove godine akcija će biti reducirana i realizovana u manjem obimu, prilagođeno zahtjevima Merhameta i Emmausa.

Na sjednici je usvojen plan organiziranja jesenjeg seminara za vjeroučitelje i muallime s područja Muftiluka tuzlanskog i plan provođenja javne rasprave o nacrtu Pravilnika o načinu pripreme plana rada i izvještavanja o radu organizacionih jedinica, organa, ustanova i drugih pravnih lica Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Imenovana je i Komisija za izradu prijedloga Muftijstva tuzlanskog za izmjene i dopune Pravilnika o imamima.

Na sjednici je razmatran plan saradnje Muftijstva tuzlanskog i Vlade Tuzlanskog kantona koji podrazumijeva i sufinansiranje određenih programa i projekata Islamske zajednice na području Muftiluka tuzlanskog iz sredstava predviđenih za pomoć vjerskim zajednicama u ovogodišnjem Budžetu Tuzlanskog kantona. Dato je i mišljenje o opravdanosti realiziranja infrastrukturnih projekata u medžlisima Živinice i Janja.

Tokom sjednice su razmatrana i druga pitanja iz domena rada Muftijstva.

Sjednici su prisustvovali rukovodioci službi dr. Sead Seljubac, Muamer Zukić i Muhamed Bilajac, te sekretar Muhamed Hasanspahić.