Logo

Poruka Glavnog odbora Udruženja ilmijje

  • Published in
  • Kategorija: (Arhiva) MINA vijesti
  • Štampa

Sarajevo, 16. decembar 2009. (MINA)- Na svečanoj sjednici Glavnog odbora Udruženja ilmijje IZ-e u BiH kojom je predsjedavao predjednik Udruženja ilmijje Muharem ef. Hasanbegović a kojoj su  prisustvovali reisu-l-ulema  dr. Mustafa ef. Cerić, zamjenik reisu-l-uleme hfz. Ismet ef. Spahić, predsjednik Sabora IZ-e  Edhem Bičakčić i  mr. Muharem ef. Omerdić, rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe, upućena je poruka za Novu 1431. hidžretsku godinu.

MINA u cjelosti prenosi poruku :          

Islamska zajednica je u proteklih 127 godina svoga postojanja bila glavni i jedini institucionalni okvir očuvanja vjerskog identiteta bosanskih muslimana. U nedostatku drugih institucija, kroz ovaj dugi period, Islamska zajednica je često morala da brine i o nacionalnom identitetu Bošnjaka. Ovako važna i odgovorna uloga  Islamsku zajednicu često je činila metom  onih koji su nastojali da asimiliraju bosanske muslimane i ospore njihov vjerski i nacionalni identitet.  U tom pogledu ulema, kao okosnica IZ-e, imala je težak i odgovoran zadatak. Od uleme se očekivalo da u najtežim vremenima sačuva vrijednosti naše vjere i tradicije te da istodobno otvara vidike i vraća nadu muslimanima kako bi ostali uspravni na ovoj bosanskoj vjetrometini.

Svecana-sj-GO-ilmijje-16.12.09

Unutarnja i vanjska  sloboda, kao preduvjet vjerovanja i svjedočenja vjere bila je neupitni cilj djelovanja uleme. Ova činjenica bila je često razlog da   svi oni koji su  željeli  kontrolirati procese u bošnjačkom narodu prvo pokušaju staviti pod kontrolu IZ odnosno njenu ulemu.

 Ističemo s ponosom da  se ulema bosanskih muslimana  časno borila da sačuva dostojanstvo svoga poziva i vjerodostojnost svoje misije. Brojni su primjeri uleme koji su žrtvovali sve da bi sačuvali svoj islamski i ljudski integritet.

Danas su IZ i  Udruženje ilmijje, ponovo suočeni s nastojanjima da ih se s pozicija različitih  ideologija i ciljeva usmjerava i kontrolira. Riječ je,  u prvom redu, o bezobzirnoj medijskoj hajci koju kreiraju određeni  centri iz BiH, pomognuti snagama iz našeg okruženja.

Kako bismo sačuvali časnu ulogu Udruženja ilmijje i IZ-e u cjelini i opravdali nepodijeljeno povjerenje i podršku muslimana u BiH, našim članovima posebnu pažnju skrećemo na sljedeće:

-Imami, muderrisi, muallimi i drugi članovi Udruženja ilmijje trebaju iskazati visok stepen odgovornosti i opreza prema informacijama i izvještajima koji se plasiraju u javnost o islamu, IZ-i, ulemi i muslimanima.

-Naše je trajno opredjeljenje da podržavamo princip prema kojem  svako ima pravo da govori i piše prema svom uvjerenju i političkom opredjeljenju. Ulema i IZ su se za slobodu mišljenja i govora zalagali i onda kada su oni koji nas danas napadaju pjevali hvalospjeve diktatorskim režimima i veličali jednoumlje. Stoga danas ne prihvatamo da se javno, neargumentirano i bezobzirno  vrijeđaju i ponižavaju  vrijednosti i simboli bilo koje vjerske skupine u BiH;

-Ulemi i članovima Udruženja ilmijje poručujemo da uče i neprestano se obrazuju i usavršavaju u svom pozivu, kako bi opravdali predvodničku ulogu u svojim džematima.

Poštovani imami, povodom nastupajuće nove 1431. hidžretske godine upućujemo vam čestitke uz dovu Allahu Uzvišenom da vam nova godina donese puno dobra, da ostanete postojani i strpljivo radite i izvršavate svoju odgovornu i zahtjevnu misiju. Islamska zajednica na čelu sa Reisu-l-ulemom i predsjednikom Sabora IZ-e, kao i GO Udruženja ilmijje na čelu sa predsjednikom Udruženja, snažno stoji iza svakog imama, muderrisa i muallima u njegovom časnom i čestitom radu.

Svecana-sj-GO-ilmijje-16.12.09-1

 Svim muslimanima i ljudima dobre volje čestitamo nastupajuću 1431. hidžretsku i 2010. miladsku novu godinu, kaže se u poruci  Glavnog odbora Udruženja ilmijje Islamske zajednice u BiH.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.