Promo banner

A+ A A-

Reis Cerić među 50 najuticajnijih muslimana u svijetu

Sarajevo, 20. novembar 2009. (MINA) - Agencija Reuters je 17. novembra 2009. godine objavila informaciju o izdanju knjige "Petsto (500) najuticajnijih muslimana u svijetu". Od tih petstotina napravljen je uži izbor od 50 najutjecajnijih među kojima je i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dr. Mustafa ef. Cerić. 

Da bi se shvatila vrijednost selekcije 50 najutjecajnijih muslimana u svijetu dovoljno je spomenuti imena kao što su saudijski kralj Abdulah bin Ali Saud koji je na prvom mjestu, te jordanski kralj Abdulah i marokanski kralj Muhamed VI, zatim državnici kao što su turski premijer Redžep Erdoan, te duhovni autoriteti kao što su ajatullah Ali Hamenei, šejh Jusuf Karadavi, ajatullah Husein Sistani, te egipatski muftija Ali Džuma i mnogi drugi.

500-najutjecajnijih-muslimana

Knjiga pod naslovom "500 najuticajnijih muslimana u svijetu za 2009. godinu" na prvom mjestu promovira „toplistu od 50" muslimana čiji uticaj se može osjetiti u međunarodnom kontekstu. Bez obzira što njihov uticaj proizilazi iz različitih područja, svima je zajedničko to da imaju značajan uticaj na veliki broj ljudi.

Na top listi 50 najuticajnijih muslimana istaknute su tri vrste ličnosti: kraljevi, duhovni učitelji i medijske edukatori. Kako urednici navode  u uvodu: Uticaj u islamskom svijetu je specijaliziran u određenom kontekstu. Ne postoji jasna hijerarhija niti organizovano svećenstvo za muslimane kako bi se prepoznao vođa, kao što je patrijarh za pravoslavne kršćane ili papa za katolike. Prema tome, kriterij se nametnuo kroz raznolikost faktora u određivanju 50 najuticajnijih muslimanskih lidera današnjice.

Nakon isticanja 50 najutjecajnijih osoba, dolaze imena 450 muslimana iz svijeta podijeljenih u 15 kategorija - učenjaci, političari, administratori, tradicionalisti, propovjednici, žene, mladi, filantropisti, ljudi zaslužni za razvoj u nauci i tehnologiji, umjetnosti i kulturi, radikali, međunarodne islamske organizacije i pitanja današnjice. Urednici navode da je cilj da se pomogne čitaocu u razumijevanju različitih načina na koje islam i muslimani utječu na svijet.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa ef. Cerić se nalazi na 39. mjestu na ovom pažljivo sačinjenom spisku top liste 50 od 500 najuticajnihih muslimana danas u svijetu. Urednici navode da je dr. Mustafa Cerić "zvijezda vodilja za islam u Evropi i vodeća ličnost u Bosni i Hercegovini".  Nadalje se navodi da je reisu-l-ulema Mustafa Cerić "izrazit u području međureligijskog dijaloga i smatra se jednim od najuticajnijih muslimanskih vođa danas."

U obrazloženju za izbor na top listu 50 najutjecajnijih muslimana reisu-l-uleme Cerića naročito se ističe Deklaracija evropskih muslimana koju je napisao 2006. godine. Nadalje za reisu-l-ulemu Cerića se kaže da je zagovornik međukulturnog dijaloga,  te  da je 2009. godine, uprkos upozorenjima o mogućim nasilnim demostracijama, otišao u Srbiju i govorio u Tutinu o potrebi Bošnjaka i Srba da žive zajedno.

Ono što je značajno za ovu knjigu jeste da su glavni urednici dva etablirana i svjetski poznata profesora sa Džordžtaun univerziteta u Vašingtonu (Georgetown University), profesori John Esposito i Ibrahim Kalin. Oni  ovu knjigu predstavljaju kao prvu u godišnjem prikazu glavnih muslimanskih ličnosti u svijetu u nadi da će postati norma i da će se nastaviti ova vrsta izbora najutjecajnijih muslimana u svijetu.

Profesor John Esposito je direktor Centra Princ Alwaleed Bin Talal, a profesor Kalin je zastupnik inicijative dijaloga „Zajednička riječi".

Knjiga je zajednički poduhvat Royal Strategic Studies Center (Kraljevski centar za strateške studije) i Princ Alwaleed Bin Talal Centra za muslimansko-kršćansko razumijevanje na Džordžtaun univerzitetu u Vašingtonu.

Knjiga "500 najuticajnijih muslimana u svijetu za 2009. godinu" nastoji da istakne ljude koji su uticajni kao muslimani, tj. ljude čiji uticaj proizilazi iz njihovog prakticiranja islama ili iz činjenice da su muslimani, te time daje vrijedan uvid u razne načine kojima muslimani utječu na svijet u raznolikosti načina života muslimana današnjice. (kraj)

Knjiga se može naći u PDF formi na sljedećoj adresi:

 http://www.rissc.jo/muslim500v-1L.pdf