Promo banner

A+ A A-

Ramazanska poruka-čestitka reisu-l-uleme

reisu-l-ulema-izdSarajevo, 19. jula 2012 (MINA) – Danas je Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić uputio ramazansku čestitku.

MINA u cijelosti prenosi čestitku Reisu-l-uleme.

- Draga braćo i sestre,

Sa današnjim zalaskom sunca nastupa prvi dan ramazana. Dakle, sutra, u petak 20. jula, 2012. miladske godine  je, ako Bog da,  prvi sehur ovogodišnjeg posta u 1433. hidžretskoj godini.  Ovo je 1431. ramazan od kako je Allah, dž.š. objavio: - Vi koji vjerujete neka znate da vam se propisuje post kao što je bio propisan i onima prije vas da biste bili pobožni (Bakare, 179).   

Braćo i sestre, ramazan je najbolji kućni ljekar, koji nam dolazi kući da nam lijeći dušu postom, da nam probudi dušu sehurom, da nam obraduje dušu iftarom, da nam osvježi dušu teravijom, da nam omekša dušu zekatom, da nam otvori dušu razgovorom, da nam očisti dušu od mržnje i pakosti, da nam izliječi dušu od pohlepe i oholosti, da nam opere dušu od grijeha i pokvarenosti.      

Zato je sretan onaj koji se u Ramazanu odazove Allahovom pozivu da u postu nađe mir sa sobom i sa svijetom, da nađe ljubav prema Bogu i prema čovjeku-komšiji.

Braćo i sestre, dok budete postili nemojte zaboraviti slabe i nemoćne oko sebe, jer glavni smisao ibadeta posta je da kod nas probudi suosjećanje prema onima koji su gladni, koji trebaju našu ljubav i pažnju.

Allahu Svemogući, neka ramazanski ibadeti osnaže u nama volju za istinom, pravdom i međusobnim povjerenjem. Osposobi nas, Bože, da volimo brata i da mu oprostimo ako je prema nama grijeh počinio. I obdari nas, Bože, snagom da od brata oprost tražimo ako smo mi prema njemu pogriješili.

Allahu Sveznajući, pouči nas da vidimo dobro koje je ispred nas a ne zlo koje je iza nas. Nauči nas da govorimo lijepe riječi jedni drugima. Uputi nas, Bože, da nađemo otvoreni put do srca našega brata. Pokaži nam, Bože, znak Tvoje milosti koja će nas voditi do milosti našega brata.

Allahu Plemeniti, daj da iz tvrdih srca naših poteče bratska ljubav kao što daješ da iz tvrdog kamena voda teče.  Osvijetli nam, Bože, um mudrošću koja će nas voditi do hrabrog i istinskog povjerenja. Jer, mi znamo da si Ti zadovoljan da živimo u slozi i ljubavi. Ti nisi zadovoljan da živimo u mržnji i zavadi.

Allahu Milostivi, obaspi nas bereketom Tvoje milosti, Tvoje upute i Tvojeg oprosta kojeg si obećao onima koji se raduju u ibadetima mjeseca Ramazana.

Sa uvjerenjem da će nam mjesec Ramazan donijeti Allahovu milost i oprost, od srca svim muslimanima i muslimankama u domovini i dijaspori želim sretne i berićetne mubarek dane Ramazana,

Ramazan šerif mubarek oslun!