A+ A A-

Pretraga pitanja

Nazivanje selama ženskoj osobi

Pitanje

Da li je dozvoljeno nazvati selam ženskoj osobi, tj. osobi koja ti nije mahram čisto iz kurtoaznosti ili zato što te osobe jednostavno poznaješ od prije ili je to, kako sam upoznat od nekolicine ljudi, haram?
Ako je haram možete li navesi dokaze za taj postupak. Moja žena je pokrivena ali ona se selami sa muslimanima, naravno bez rukovanja i nismo smatrali to velikim grijehom dok nismo bili upozreni da je to haram.
Eselamu alejkum!


Odgovor
Nije zabranjeno nazvati selam ženskoj osobi iz razloga koje ste naveli u Vašem pitanju ukoliko je to u granicama normalnog i uobičajenog, dakle bez loše namjere. Ako su dozvoljeni kupoprodajni odnosi među njima uz razmjenu uobičajenih riječi, zašto bi bilo zabranjeno nazvati selam.
Oni koji tvrde da je to zabranjeno nemaju nikakvih dokaza osim pretpostavke da to vodi fitni (smutnji) koja se temelji na predrasudi da je bilo kakva verbalna komunikacija između muškarca i žene, čak i uobičajeni selam, sumnjiva pa time i zabranjena. Naravno, bespotreban razgovor i čavrljanje među njima nije u skladu s islamskom etikom ponašanja u društvu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH