A+ A A-

Pretraga pitanja

Kako doviti i brinuti se za upute druge osobe?

Pitanje:

Es-selamu alejkum!

Voljela bih da mi pojasnite šta je po vjeri dozvoljeno da se radi za jako blisku osobu koja nije loša osoba, ali je u pogrešnom društvu shodno tome, sklona je pogrešnom shvatanju po pitanju nekih moralnih stvari, porodičnih, a kroz razgovore i savjete nisam uspjela da doprijem do te osobe?

Osim dove, sadake, šta je još dozvoljeno da se uradi, a da se ne krši vjera i Allahovi zakoni?

I da li je dozvoljeno i lijepo, da za tu osobu, učim Kur'an ili neke dove, sura sa nijjetom da se Allah smiluje, oprosti grijehe i "otvori oči", bez njenog prisustva i bez njenog znanja o tome?

Odgovor:

Pohvaljujemo vašu brigu za osobu koja vam je bliska i nastojanja da popravite njena uvjerenja i ponašanje. Ustrajavajte u savjetovanjima i razgovorima gdje ćete pokušati osobu uvjeriti i pokazati joj ispravan put. Vi ste s obzirom na vaše bliske rodbinske ili druge veze u obavezi da dajete savjet i pokušate osobi pomoći ali od vas samih ne zavisi uputa ili uspjeh, niti imate vlast i moć koja će bilo koju osobu privoliti da misli ili vjeruje na određeni, u ovom slučaju na ispravan način. Uzvišeni je svome Poslaniku s.a.v.s. rekao: Tvoje je da opominješ, a o svemu se samo Allah brine. (Hud, 12)

Ti poučavaj - tvoje je da poučavaš, ti vlast nad njima nemaš!  (El-Gašije, 21-22)

Na vama je da savjetujete, opominjete, preoporučujete dobro a odvraćate od zla uz dovu Uzvišenom da uputi na Pravi put određenu osobu, jer je On taj koji upućuje,  što je kazano u više formi u mnogo kur'anskih ajeta: Kome Allah ukaže na Pravi put - biće na Pravome putu, a koga ostavi u zabludi - taj će izgubljen biti. (El-Ea'raf, 178)

Učite dovu za uputu i dobro te osobe. Možete učiti dovu za uputu nakon namaza, učenja Kur'ana, tokom posta, spominjanja Uzvišenog (zikr), u džamiji i van nje, ali to možete činiti u bilo kom pogodnom trenutku i dostojnom mjestu.

(Odgovor je pripremio dr. Ahmed Hatunić, član Komisije za odgovaranje na pitanja)

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH