A+ A A-

Pretraga pitanja

Propisi o kurbanu

Pitanje


Kakvi su islamski propisi u vezi sa klanjem kurbana? Šta je uslov (osim namjere) za ispravnost kurbana? Šta je sunnet pri klanju kurbana? Da li je sunnetom podržano nešto što naš narod poznaje kao "dova na nož"?

 

Odgovor

Gotovo redovno u Preporodu se uoči Kurban bajrama objavi rad koji govori detaljno o propisima vezanim za kurban, pa preporučujemo čitaocima da redovno prate i čitaju ono što se objavljuje u ovim novinama. Ovdje ćemo ukratko spomenuti najvažnije propise za koje pitate u Vašem pitanju.

Osim namjere (nijjeta) prinošenja žrtve - kurbana, za valjanost izvršenja ove obaveze uvjetuje se slijedeće: da u kurbanu, ukoliko se radi o kravi ili devi, ne učestvuje neko ko nema namjeru izvršenja ibadeta, već namjeru da dođe do mesa i sl., da nijjet bude prisutan pri samom činu klanja kurbana, da vlasnik kurbana dozvoli njegovo klanje izričito ili implicitno, da se kurban zakolje u predviđeno vrijeme, da kurban bude bez velikih mahana koje utiču na kvalitet mesa, da bude u vlasništvu osobe koja prinosi žrtvu. Ovo su najvažniji uvjeti ispravnog izvršenja ovog ibadeta.

Sunnet pri klanju kurbana je da se životinja privede na lijep način, da se povali na lijevu stranu okrenuta prema Kibli i da se prekolje na najlakši i najbrži način presijecajući četiri vratne žile sprijeda, da se pri tome prouči: Bismillah, Allahu ekber. Prije ili poslije učenja Bismille, ali ne i sa samom Bismillom, lijepo je proučiti dovu koja se spominje u tradiciji: Inne salatii ve nusukii ve mahjaje ve mematii lillahi Rabbil-'alemin la šerike leh. Ili slijedeću dovu: Vedždžehtu vedžhije lillezi fetaressemavati vel-erda hanifen muslimen, Allahumme minke ve leke. Bismillahi vallahu ekber. Ove se dove spominju u hadisima od Resulullaha a.s. Lijepo je da obaveznik osobno izvrši ovaj obred ukoliko je osposobljen za to, u protivnom bolje je to prepustiti iskusnijoj i za taj posao osposobljenoj osobi, ali je lijepo makar prisustvovati tom činu.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH