Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Inflacija i opravdanost rasta kamate

Pitanje:

Selam!

Poštovani, molim Vas da mi razjasnite dilemu.

Možda ste čuli kako su prosvjetni radnici u KS dobili određene sudske presude u svoju korist po pitanju neisplaćenih plaća i toplih obroka. Putem sindikalnih jedinica i angažovanih advokata Sud je presudio u korist uposlenika. Ministarstvo finansija i obrazovanja je veoma kasno krenulo u isplatu ovih tužbi tako da su po presudi bili dužni platiti i zatezne kamate (barem ih sud tako naziva). Za određene presude kamata je već dostigla iznos glavnice jer su tužbe odnose na period 2011. i 2012, a tek su 2019. počele isplate.

Želim pitati da li je inflacija, a znamo da nije mala od perioda 2011.-2019, dovoljan razlog da se iznosom kamate pokriju nastali finansijski troškovi i taj novac zadrži barem u iznosu inflacije?

Odgovor:

Povećanje cijena ne utiče na dozvoljenost kamate, osim u slučaju drastične inflacije i enormnog povećanja cijena, tada bi se trebalo pristupiti nekom obliku usaglašavanja i nagodbe kako bi se otklonila očita šteta. Od kamatnih sredstava mogu se platiti usluge advokata, ukoliko to nije obaveza tužene strane, koja je neizvršavanjem svojih obaveza uzrokovala sudski proces, s obzirom na to da su one bile nužne radi ostvarenja određenih prava putem suda. Ostatak kamate, tj. sav ostali iznos preko glavnice i troškova advokata, pod gore spomenutim uvjetom, treba podijeliti u dobrotvorne svrhe.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH