Promo banner

A+ A A-

Pretraga pitanja

Letci „Sarajevo osiguranja“ po sarajevskim džamijama

Pitanje:

Selam!

U svojoj džamiji našao sam letak koji Vam šaljem u prilogu, interesuje me da li je to halal ili haram? 

Ukoliko je Islamska zajednica u BiH počela sa ovakvim potezima i ako se ne zaustave ovakve pojave u narednom periodu imamo situaciju da ćemo moći dobiti članstvo u IZ u BIH npr. kupovinom gajbe pive ili klađenjem u određenoj kladionici i rađenjem drugih sumnjivih, dizanjem kredita u bankama koje ne posluju islamski i sl.

Odgovor:

Esselamu alejkum!
Letak koji spominjete odnosi se na ugovor koji su sklopili spomenuto osiguravajuće društvo i Medžlis IZ Sarajevo i ne odnosi se na cijelu IZ. S obzirom na informacije koje posjedujem u vezi tog ugovora, mogu reći da se radi o šerijatski sumnjivom ugovoru zato što se ne zna broj osoba koje će se učlaniti na temelju tog ugovora. Dakle, sadrži nepoznanicu koja ga čini relativno ništavnim. S druge strane, ta osiguravajuća kuća koristi ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u propagandne svrhe, a da zauzvrat ne garantuje niti jednu marku prihoda za Medžlis IZ. Zapravo, to zavisi prije svega od propagande koju bi trebali voditi imami, odnosno Medžlis IZ, jer sama firma nije zainteresirana da njeni klijenti izraze želju za učlanjenjem u IZ, jer to tereti firmu. 

Treba naglasiti da nije dopušteno koristiti džamije i mesdžide radi propagiranja bilo koje firme i dijeljenja njihovih letaka u i pred džamijom ili mesdžidom. Prema tome, smatramo da takav ugovor treba raskinuti, jer ne ispunjava šerijatske uvjete valjanosti ugovora.

POSTAVITE PITANJE

muftija enes ef ljevakovic b

 

Pitanje možete postaviti putem emaila: pitanja@rijaset.ba

Na pitanja odgovara dr. Ahmed Purdić

Fetva-i emin Islamske zajednice u BiH