Promo banner

A+ A A-

Ne srdi se

Tema sedmice - prijedlog za hutbu: Ne srdi se

„I nastojte zaslužiti oprost Gospodara svoga i Džennet prostran kao nebesa i Zemlja, pripremljen za one koji se Allaha boje, za one koji, i kad su u obilju i kad su u oskudici, udjeljuju, koji srdžbu savlađuju i ljudima praštaju - a Allah voli one koji dobra djela čine.“ (Ali Imran: 133, 134)

Svemilosni nas je stvorio sa osjećajima, nagonima, emocijama. Svaki osjećaj ima svoju vrijednost i važnost. Život bez osjećaja bio bi bezlična masa događaja bez smisla i svrhe. U oblikovanju odluka i postupaka osjećaji su jednako važni, a katkada i važniji od razmišljanja. Patnja može očvrsnuti dušu, strah može povećati opreznost. Ali, isto tako, kada emocije izmaknu kontroli, kada postanu previše intenzivne i ekstremne, one prelaze u sferu patološkog. U slučaju tjeskobe takve ekstremne emocije paraliziraju čovjeka i pomračuju um do te mjere da ne možemo vladati vlastitim postupcima.

Srdžba je najopasnija emocija. Svjedočimo svakodnevnim izljevima bijesa koji izmiče kontroli. Srdžba se najteže savladava jer nas u trenutku potpuno osvoji, mobilizira i priprema za akciju i borbu. Kod osjećaja bijesa, krv teče u mišiće ruku, zbog čega je lakše uhvatiti za oružje ili udariti neprijatelja. Rad srca se ubrzava, a navala adrenalina izaziva pulsiranje energije dovoljno za odlučnu akciju. U gnjevu brzo hvatati rukom za mač-znači zubima gristi prste od kajanja.

Od Ebu Derdaa se prenosi da je neki čovjek zamolio Vjerovjesnika, s.a.v.s. : „Uputi me na djelo koje će me uvesti u Džennet“. On mu reče: “Ne srdi se! “

Drugom prilikom, Muhammed a.s., savjetuje ashabe i svoje sljedbenike: „Nije junak onaj koji u hrvanju sve savlada (obara), nego je junak onaj koji vlada sobom pri srdžbi."

Ovi hadisi kazuju nam u sažetom obliku ono o čemu će psiholozi napisati tomove knjiga: ljudi ne mogu izbjeći neugodne osjećaje, ali uzburkani osjećaji ne smiju biti prepušteni samima sebi. Naš mozak je građen tako da nismo u stanju upravljati time kada će nas preplaviti određena emocija, niti je u stanju predvidjeti koja će to tačno emocija biti, ali, djelimično možemo utjecati na to koliko dugo će ta emocija potrajati.

Kada, primjerice Božiji Poslanik, a.s. kaže da je : „Sabur kod prvog udarca.” , saznajemo da je jedan od način dektiviranja ekstreme emocije suzbijanje njenog prvog vala kako bi se izbjegao veći plamen.

Zato nas Muhammed a.s. savjetuje kako bismo spriječili erupciju ljutnje da obavezno promijenimo položaj kada se naljutimo. Tako ćemo izbjeći trenutak u kojem emocije nadvladaju razum i potpuno ovladaju ponašanjem čovjeka.

Muhamed a.s, kaže: „Kada se neko od vas naljuti, a bude stajao, neka sjedne. Ako ga ljutnja ne prođe, neka legne“ .

U vremenu kada je tako lahko posegnuti za oružjem i kada nam tako brzo „padne mrak na oči“, umijeće umirivanja emocija postaje životno važna vještina. Neko je rekao da „bijes nikada ne postoji bez razloga, no rijetko je kada riječ o valjanu razlogu.“

Da bi se bijes suzbio i savladao, da bi se izbjegle njegove sve češće i teže posljedice nužno je odstraniti osjećaj sveprisutne ugroženosti. Znak ugroženosti može biti ne samo nedvosmislena fizička prijetnja. Drugoga ugrožavamo nepoštivanjem njegove časti, grubim postupcima, uvredama i ponižavanjem.

Ovladavanjem i nadziranjem vlastitih emocija vremenom ćemo steći rijetku sposobnost da se naljutimo na pravu osobu u pravi trenutak, zbog ispravnog razloga i na ispravan način.