Logo

Husein ef. Kavazović kao kandidat za reisu-l-ulemu predstavljanje izbornog programa počeo u Mostaru

  • Published in
  • Kategorija: Izbori za reisu-l-ulemu 2019.
  • Štampa

01 10 2019 02 reis mostar

Članovima izbornog tijela, kojeg sačinjavaju glavni imami, predsjednici 14 medžlisa, sabornici i direktor Karađoz-begove medrese, sa područja Mostarskog muftijstva danas je u Studentskom hotelu izborni program na predstojećim izborima za reisu-l-ulemu predstavio aktuelni reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović.

Na samom početku sastanka mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović prisutnima je pojasnio razloge najprije prihvatanja, a potom i povlačenja svoje kandidature za izbor reisu-l-uleme i razloge zbog kojih se odlučio podržati reizbor trenutnog reisu-l-uleme Huseina ef Kavazovića.

Kandidat za reizbor na poziciju reisu-l-uleme Kavazović je za svoj program rada rekao da je baziran na temelju ostvarenih rezultata i otpočetih procesa strukturiranja Islamske zajednice (IZ) u kontekstu pozicije, prilika, mogućnosti i realnih potreba njenih članova u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj i bošnjačkoj dijaspori.  Reisu-l-ulema Kavazović osvrnuo se na nekoliko bitnih segmenata rada Zajednice u proteklom mandatu ukazavši na njihovu kompleksnost i nužnost daljeg razvijanja. Usvajanje ustavnih promjena, usaglašavanje Statuta i normativnih akata, pogotovo u onim dijelovima Zajednice izvan Bosne i Hercegovine, prema njegovoj ocjeni, bio je jedan od većih izazova s kojima se Zajednica suočavala.

Nakon izlaganja u kojem je govorio o planovima za budući rad na poziciji reius-l-uleme, sudionici sastanka su iznijeli svoja promišljanja o važnosti očuvanja digniteta, kontinuiteta i autoritativnosti Islamske zajednice.

  • 0000
Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.