Promo banner

A+ A A-

Međunarodni dan solidarnosti obilježen na području MIZ Doboj

„Dan  20. decembar  2010. godine u svijetu  se obilježava kao prvi Međunarodni dan ljudske solidarnosti, koji je ustanovila Organizacija ujedinjenih naroda kako bi istaknula važnost solidarnosti posebice u uklanjanju siromaštva. Ta inicijativa, koju je potaknuo bivši poljski predsjednik i utemeljitelj Solidarnosti Lech Walesa, želi ohrabriti plodnu raspravu o postizanju Milenijskih ciljeva. Solidarnost je jedina logična mogućnost za uspješno suočavanje s današnjim izazovima, kao što su glad, epidemije, nerazmjerna raspodjela izvora, i terorizam" - kazao je Walesa. 

Na jednom  od radnih sastanaka imama sa područja MIZ Doboj, a na prijedlog glavnog imama Bajre ef. Džafića, dogovoreno je da  na Međunarodni dan solidarnosti (20.12.), svi imami s područja MIZ Doboj  posjete  nevladinu organizaciju „Međunarodni forum solidarnosti -EMMAUS" poznatiju kao Prihvatni centar Duje, u Doboj Istoku. 

dan-solidarnosti-doboj-2010-godine

''Međunarodni forum solidarnosti - EMMAUS" (MFS), je humanitarna organizacija koja je osnovana početkom 1999. godine u Gračanici, BiH sa ciljem pružanja pomoći svim ugroženim kategorijama stanovništva, a kao nastavak rada tadašnjeg Crvenog Polumjeseca.

Tokom dugogodišnjeg djelovanja u BiH i široj regiji, MFS je realizirao niz projekata kojima je pružena pomoć za preko 5,200 korisnika uključujući izbjeglice, raseljena lica, ilegalne migrante, žrtve trgovine ljudima, stare i iznemogle osobe, beskućnike, osobe sa blagim mentalnim retardacijama, mlade, HIV rizične skupine i ovisnike, te ostala ugrožena lica. Danas, sa svojih 150 uposlenika i četiri (4) ureda u BiH (Doboj Istok, Sarajevo, Tuzla i Srebrenica) i jednim uredom u Gazi u Palestini,  MFS predstavlja jednu od najvećih samoodrživih nevladinih organizacija u zemlji i regionu, koja realizira projekte u suradnji sa vladinim institucijama, nevladinim partnerima, lokalnim akterima, te inostranim donatorima i organizacijama. Od oktobra 2008. godine, MFS posjeduje i Certifikat ISO 9001:2000, kojim se garantira europski standard kvaliteta usluga koje se pružaju ugroženim kategorijama stanovništva u BiH.

Najveći i najobimniji projekat koji trenutno realizira MFS jeste smještaj, ishrana, liječenje i rehabilitacija bolesnih, starih, iznemoglih i nepokretnih osoba, psihički bolesnih osoba, djece i starih osoba sa invaliditetom i beskućnika. Prihvatni centar „Duja" je kapaciteta 450 osoba, a trenutno u Centru je smješteno oko 380 osobe.

O štićenicima se svakodnevno brine stručni tim od dva ljekara, preko 50 medicinskih tehničara, četiri radno-okupaciona terapeuta, fizioterapeut, socijalni radnik, euritmista, kao i prateće osoblje: kuhari, portiri, vozači, majstori i drugi. Centar je opremljen savremenom medicinskom opremom, kao i priručnom laboratorijom i sanitetskim vozilom. Do danas, MFS je u ovom centru pružio utočište, sigurnost, pomoć i podršku, te kompletnu zdravstvenu i psihološku njegu za preko 1,500 osoba različitih korisničkih kategorija, a u cilju osiguranja njihovog potpunog psihofizičkog oporavka i resocijalizacije u porodicu i društvo.

Radno - okupaciona terapija zastupljena je kroz multidisciplinarni rad u vidu poljoprivrede, rada u plastenicima, rada u voćnjaku, zatim proizvodnja ukrasnih predmeta, nakita i ručnih radova (pletenje, heklanje, vezenje, tkanje...). Pored toga u centru se održavaju rekreativni programi, od fiskulture, sporta, kao i organizovanja takmičenja, izleta i zabava. 

Zahvaljujući MIZ Doboj, u  proteklom periodu imali su  čast ugostiti uvaženog reis-ul-Ulemu dr. Mustafu ef. Cerića zajedno sa šefom njegovog kabineta g-dinom Muharemom Hasanbegovićem, Muftiju zeničkog mr. Ejuba ef. Dautovića koji su zajedno sa Glavnim imamom MIZ Doboj Bajrom ef. Džafićem posjetili  Centar. Također su nedavno ugostili i hfz. mr. Senajida Zajimovića, direktora Vakufske direkcije IZ BiH, kao i šefa Ureda za dijasporu g-dina mr. Mirsada Kalajdžića, zatim direktora i upravnika Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu Zijada Ljevakovića i Aliju Mulića, kao i pomoćnika direktora i profesora u medresi "Osman ef. Redžović" u Visokom Dženana Handžića i Nijaza Aganhodžića. 

Na kraju posjete, imami su bili oduševljeni ovim oblikom pružanja pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija, sa toliko ljubavi , strpljenja i požrtvovanja zaposlenih u ovom prihvatnom centru,te su obećali da će još više informisati ljude o radu u Prihvatnom centru.

„Svako od nas dužan pomoći ljudima oko sebe koji nemaju normalne uslove za život, i to je za svaku pohvalu, posebice  rad zaposlenih u ovom centru, i  zaista svaki dan čovjek se treba zahvaljivati Dragom Allahu dž.š. na zdravlju , i svaki dan treba čovjek pomagati ljudima oko sebe, posebice onima kojima je ta pomoć potrebna,često čujemo ruke koje pomažu mogu promijeniti svijet,i zaista ta promjena,al promjena  na bolje , nam je zaista neophodna  u ovim teškim vremenima u kojem mnogi ljudi teško žive, bore se sa siromaštvom i jedva preživljavaju. Zato poručujem da oni koji su nezadovoljni da dođu u Duje, i zasigurno će drugačije razmišljati. MIZ Doboj  ove godine je uspješno proveo akciju prikupljanja mesa za potrebe ovog centra, uz saradnju i pomoć drugih Medžlisa, i ako Bog da iduće godine planiramo više raditi na tom vidu  pomoći", kazao je predsjednik IO MIZ Doboj Sabit Šiljić. 

Džuma-namaz u Kazneno popravnom zavodu u Doboju

Medžlis islamske zajednice Doboj ove godine može se pohvaliti novim uspjehom. Naime klanjanjem Kurban-bajrama, otvoren je mesdžid u KPZ u Doboju, Republika Srpska,što je za svaku pohvalu. Od tada se redovno klanja džuma-namaz, na kojem redovno prisustvuje najmanje pet klanjača i više. 

Priredio: Adil Rudanović