Promo banner

A+ A A-

St. Louis: Održan dvodnevni seminar imama SAD-a i Kanade

seminar-st-louis-2010U St. Louisu (SAD), je 14. i 15. decembra ove godine uz prisustvo šefa Ureda za Bošnjačku dijasporu, Mr. Mirsad-ef. Kalajdžića održan vrlo kvalitetno osmišljeni seminar imama SAD-a i Kanade. Cilj seminara je bio da se naši imami upoznaju sa najnovijim naučnim saznanjima iz oblasti porodične pedagogije, sa temeljnim stručnim i naučnim stavovima u toj oblasti. Doc. dr. Amel Alić, koji je izuzetno kvalitetno pripremio i izložio materiju poseban akcenat stavio je na razumijevanje kulturalnih razlika i prevazilaženje kulturalnog šoka na relacijama: bošnjačka porodica - američko društvo i kultura, te na razini komunikacije između generacija.

Jedna od najznačajnijih intencija seminara bila je da se pokaže kako očuvanje tradicionalnih vrijednosti u uvjetima življenja u drugoj kulturi ponajviše ovisi o zdravlju i kompetentnosti porodice u nastojanju da obezbijedi optimalnu unutarnju koheziju na jednoj, te odgovarajuću prilagodljivost svojih članova, na drugoj strani. Upravo se problem sukobljenosti unutarporodičnog vrijednosnog sistema i sistema vrijednosti koje protežira nova kultura bila glavna tema razmatranja u svjetlu tradicije sistemskog pristupa. Program seminara bio je koncipiran s ciljem osposobljavanja imama da interveniraju u području strukturalne i komunikacijske unutarporodične dinamike. Cjelokupni seminar bio je dvodnevnog tipa, i po ocijeni svih prisutnih u potpunosti je uspio. Nakon seminara, imami su imali svoj sastanak i vrlo produktivno savjetovanje sa mr. Mirsad-ef. Kalajdžićem rukovodiocem Ureda za BD.

Posebna korist seminara je bila u tome što su na ovom seminaru, vjerovatno po prvi put, imami otvoreno govorili o situaciji u svojim džematima u izlaganju pred šefom Ureda za dijasporu. Mirsad ef. Kalajdžić je i otvorio radni dio sastanka sa imamima drugi dan seminara gdje je jasno i nedvosmisleno iznio generalni stav Rijaseta i Ureda za bošnjačku dijasporu u kojem se daje bezrezervna podrška stabilizaciji sadašnje strukture IABNA-e i jačanju postojećih Ureda i Službi IABNA-e. Mirsad ef. je posebno naglasio važnost jačanja komunikacije na liniji Ured za bošnjačku dijasporu - IABNA. Nakon izlaganja Mr. Mirsad ef. Kalajdžića, imami su pojedinačno iznijeli situacije u svojim džematima i upoznali šefa Ureda za dijasporu sa stanjem na terenu. Imami su izrazili bezrezervnu podršku u svom radu i Uredu za dijasporu i procesu stabilizacije i jačanja IABNA-e.

Nakon vrlo konstruktine i detaljne raasprave o svim tekućim pitanjima i aktuelnostima unutar IABNA-e, prisutni imami su zajedno sa Mr. Mirsad ef. Kalajdžićem donijeli sljedeće zaključke sa seminara:

1. Proceduru o reorganizaciji IZ na području Sjeverne Amerike, treba nastaviti po predloženoj proceduri Reisu-l-uleme, imajući u vidu dosadašnje preporuke Rijaseta IZ-e date u tom pravcu, uvažavajući svakako i dosadašnje rezultate komisija .

2. IABNA kao jedinstvena postojeća krovna organizacija svih bošnjačkih džemata na ovim prostorima koja treba da se maksimalno učvrsti, afirmira i osposobi da bude funkcionalnija, jača i transparentnija bez obzira da li će prerasti u Mešihat ili ne. Proces oko reorganizacije krovne organizacije u Sjevernoj Americi voditi nepristrasno i odvojeno od problema koji su se desili u IZ-i Njemačke, jer je priroda problema sasvim različita.

3. U tom smislu, profesionalizacija Gl. Imama je neminovna i mora se ubrzati zbog ukazanih potreba, dinamike rada i formiranja novih džemata. Proces profesionalizacije Gl. Imama treba raditi u saradnji i koordinaciji sa Uredom za bošnjačku dijasporu.

4. Ojačati službenu komunikaciju na relaciji džemati, krovna organizacija IABNA i Ured za Bošnjačku Dijaspru kroz legalne strukture IABNA-e. Stalni ili privremeni angažman imama u našim džematima se mora odvijati koordinirano kroz institucije IZ-e, putem dekreta, a nikako privatnim ili poluprivatnim kanalima.

5. U tom smislu, prekinuti sa tendencijom privatnih posjeta preko kojih dolazi do neželjenih paralelizama u džematima, naročito prilikom dovođenja teravih imama.

6. Svaka pomoć džematima od strane islamskih organizacija poput "Hizmeta" i drugih ocjenjuje se pozitivnom, ali je istu potrebno provoditi koordinirano kroz strukture IZ-e, kako nebi došlo do neželjenih posljedica i paralelnih struktura unutar bošnjačke zajednice. Jedinstvenost Islamske Zajednice u Domovini i Dijaspori u okviru Rijaseta IZ i naše bošnjačke tradicije za nas Bošnjake nema alternativu.

7. Stručne seminare i savjetovanja imama treba održavati više puta u toku godine, proširiti ih i na predsjednike džematskih odbora, kao i predstavnike omladinskih udruženja džemata.

(www.mesihat.com)