Promo banner

A+ A A-

Svečano otvoren Ured MIZ Gacko

U četvrtak 09. decembra u Gacku je upriličena svečanost otvorenja obnovljenog ureda Medžlisa IZ-e Gacko, koja je poslužila i kao najava skore obnove čaršijske Mehmed-spaije Zvizdića džamije u Gacku. Druženju neobično lijepog povoda, prisustvovali su najviši zvaničnici Rijaseta IZ-e u BiH, predvođeni reisu-l-ulemom IZ-e U BIH, muftijom mostarskim Seidom ef. Smajkićem, predstavnici Mešihata IZ-e u Srbiji na čelu sa muftijom beogradsko-novosadskim Rešad ef. Plojovićem, te zvaničnici iz javnog i političkog života BiH, brojni Gačani i prijatelji Gacka.

Bilalic-Sacirovic-Hebib-Plojovic

Bilalić, Šaćirović, Hebib i Plojović

Svečanost je uvodnim obraćanjem otvorio gl. imam MIZ-e Gacko, Sadet ef. Bilalić:
- Raduje me da je povod našeg današnjeg susreta topao i sasvim ljudski, jer se već dugo o postratnom Gacku i okolini govori u negativnom kontekstu, o unakaženom, osiromašenom, i istrošenom gradu. Čudan je mir godinama mučio Gačane, ni da ih ophrva san pa da prespavaju Gacko, niti da ih trgnu pamet, volja, i inat pa da više rade za Gacko. Mene danas sretnim čini istina da se gatački insan oslobodio ove nedoumice, da su Gačani danas jedno i da zajednički, mudro i strpljivo, potpomažući jedni druge bdiju nad svojim gradom. A onaj ko zaboravi svoj prag, i svoju avliju, svoj džemat i svoju džamiju, neka i od Boga i od ljudi bude zanemaren i zaboravljen.

O aktivnostima na projektu obnove džamije Mehmed-spahije Zvizdića govorio je prof.dr. Denis Zvizdić:
- Obnovu džamije koja je porušena 1992. god., nastavljamo u proljeće, čim to dopuste vremenski uvjeti. Ova džamija je simbol tolerancije, ali i poruka našim komšijama da su Bošnjaci muslimani i dalje prisutni na ovim prostorima, gdje žive preko 600 godina, i da njihovo postojanje ovdje neće biti izbrisano dvomjesečnim bezumljem iz 1992. god. Želimo da organi općine Gacko, načelnik i sve općinske službe, predstavnici SPC obnovu džamije Mehmed-spahije Zvizdića dožive kao obnovu Božije kuće, te da nam u tom smislu budu istinske komšije, i pomognu nam u projektu koji je za nas izuzetno značajan.

Muftija mostarski, h. Sejid ef. Smajkić svečanost u Gacku iskoristio je kao priliku da Gačani pokažu svoju snagu, jedinstvo, programsku orijentaciju:
- Gačani nose duh koji je primjer drugima, kako se boriti za ideale vjere, dobra, suživota i sve civilizacijske vrijednosti. Ova generacija Gačana, s potencijalom koji nudi, garancija je da ćemo u narednim godinama realizirati strateške projekte. Palili su i minirali naše džamije, ali nisu ubili naš duh i našu vjeru, niti nadu u bolje sutra, i našu islamsku solidarnost. Bila su to iskušenja kroz koja smo propitivali svoje ljudske kvalitete.

Avdo-Hebib-reis-dr-Denis-Zvizdic

Reisu-l-ulema sa Avdom Hebibom i Denisom Zvizdićem

Reisu-l-ulema IZ-e u BiH dr. Mustafa Cerić okolnosti povrataka Gačana usporedio je s događajem Hidžre:
- Ovaj dan, vaš dolazak i povratak, ja vrednujem kao povratak muslimana iz Medine u Mekku, u svoj dom. Ovo je naša mekka, naš povratak, povratak hidžre hidžri. Postoji izreka Poslanika Muhameda a.s.: Nema Hidžre poslije mekke! Mi sada kažemo, nema više hidžre poslije genocida! Nema više hidžre poslije 1995. godine! Vraćamo se u svoju domovinu, i oni koji su davno iselili treba da se vrate.

U svom obraćanju, reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić osvrnuo se i na paljevinu džamije u Fazlagića Kuli:
- 08. decembra 2008. god., džamija u Fazlagića Kuli se sama zapalila. Mi smo navikli na ta čuda! Sama se zapalila! To je zvanični policijski izvještaj svih policijskih službi, čak i međunarodnih. Kada se jedna džamija tako sama zapali, onda se sama i napravi! Džamija u Fazlagića Kuli sama se napravila. Ako vas budu pitali postoje li čuda u Bosni, kažite da postoje, ima jedna džamija koja se sama zapali, pa se sama napravi!

Tokom svečanosti, reisu-l-uleme uputio je apel bošnjačkoj inteligenciji da što prije oformi nacionalne institucije u kojim će se izučavati i planirati nacionalno pitanje bošnjaka:
- Svi smo mi od drugih učili o našoj vjeri i naciji. Oni su nas proglašavali i Turcima i Bošnjacima i muslimanima. Davali nam veliko i malo ime. Stalno nam nešto daju i uzimaju, kao da se nacija može dati i oduzeti! Mi Bošnjaci nemamo nijednu nacionalnu instituciju, nemamo ništa na što bi prstom pokazali kao na mjesto gdje se raspravlja, osmišlja, planira, izučava i proučava o našem nacionalnom pitanju.

dzamija-Mehmed-spahije-ZvizdicPrezentirajući projekat obnove Zvizdića džamije, dr. Denis Zvizdić uputio je otvoren poziv svim Gačanima u BiH i dijaspori, i svim prijateljima Gacka:
- Otvoren je poseban račun za obnovu Mejtefa i Zvizdića džamije, račun pri Medžlisu IZ-e Gacko. Učestvujte u projektu obnove gatačke džamije, bilo u radovima, bilo u vašim novčanim prilozima i donacijama. Siguran sam da imamo dovoljno snage, koordiniranosti i organiziranosti da ovu džamiju otvorimo slijedećeg ramazana.

Nakon završetka programa, i podnevskog ezana, u posebno emotivnom trenutku, u haremu Zvizdića džamije, reisu-l-ulema klanjao je na njenim temeljima i proučio dovu. Zatim se delegacija zaputila u Fazlagića Kulu, gdje je u mjesnoj džamiji upriličena svečanost akike - nadijevanja imena prvom bošnjačkom novorođenčetu u Istočnoj Hercegovini od početka devedesetih, pa naovamo. Ezan, ikamet i dovu Kaniti Karailo proučio je, i darovao reisu-l-ulema IZ-e u BiH, ističući da je ova svečanost najljepši povod u njegovom u njegovom višegodišnjem radu i djelovanju.

U programu su učestvovali učenici Karađoz-begove medrese iz Mostara, predvođeni svojim direktorom Šefkom ef. Tinjakom, koji su samostalno prikupili novčani iznos od 500 KM i darovali porodici Karailo. Čestitke su uz darove uputili mnogo ugledni Gačani poput Avde Hebiba, Nuke Grebovića, Aljoše Čampare,dr. Mirze Dilića, dr. Hamdije Habula, Edhema Okerića, Alije Isovića, Zije Fazlagića, Fehima Vukotića, Esada Čustovića, Džeme Dilberovića, Dževada Memića, i dr.

Svečanost je protekla bez incidenata a skup su osiguravali pripadnici MUP-a RS.

Žiro-račun za obnovu džamije Mehmed-spahije Zvizdić i mejtefa Murat-bega Zvizdića otvoren je kod Hypo Alpe-Adria Bank a.d.:

5520110002570897

Priredio: Sadet ef. Bilalić