Promo banner

A+ A A-

Roterdam: Otvorena najveća džamija u zapadnoj Evropi

U Roterdamu je u subotu (18.12.2010. godine) otvorena najveća džamija u zapadnoj Evropi, sa dva minareta visoka 50 metara, koja može da primi 3.000 osoba, saopštile su gradske vlasti.

Vrpcu je presjekao Ahmed Abutaleb, gradonačelnik Roterdama, drugog po veličini gradu u Holandiji.

dzamija-roterdam-otvorenje

"Nadamo se da će ovo zdanje postati centar dobročinstva, uzajamnog razumijevanja, gdje će svi imati pristup", naveo je Abdelrazak Butaher, predsjednik upravnog odbora džamije u saopštenju poslatom agenciji Frans pres.

Prvi sprat džamije, koji se prostire na više od 2.000 kvadratnih metara i ima kupolu visoku 25 metara, posvećen je molitvi i rezervisan je za muškarce.

Žene mogu da čuju i vide imama sa drugog sprata kroz otvore na podu, rekao je portaprol fondacije koja upravlja džamijom.

U prizemlju i na trećem spratu nalaze se školski centar i biblioteka.

Izgradnja džamije je počela 2003. godine i trajala je sedam godina umjesto dvije, koliko je prvobitno predviđeno, zbog protivljenja lokalne ksenofobne stranke, rekao je portparol.

Izgradnju je uglavnom finansirala Fondacija Al Maktum šeika Hamada ben Rasseda al Maktuma, ministra finansija Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Oko 20 odsto od 16,5 miliona stanovnika Holandije su stranci, od kojih je većina porijeklom iz muslimanskih zemalja, kao što su Maroko, Turska i Indonezija.

Gert Vilders, vođa holandske antiislamske partije PVV, napisao je na društvenom sajtu Tviter da "toj užasnoj stvari nije mjesto ovdje nego u Saudijskoj Arabiji".

(Onasa)