A+ A A-

Na Ahiret preselio Hasan ef. Hilić

hasan_ef_hilicJučer (19.12.2010) je u  62. godini života na Ahiret preselio Hasan ef. Hilić, Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Velika Kladuša. Uzrok smrti Hasana ef. bio je moždani udar.

Dženaze Hasanu ef. će se klanjati danas u džematu Todorovo u Velikoj Kladuši poslije podne-namaza, te poslije ikindije-namaza u džematu Elkasova Rijeka u Bužimu.

Hasan ef. Hilić je rođen 01. augusta 1949. godine u Bužimu. Gazi Husrev-begovu medresu je završio 1971. godine nakon čega se upisuje na Fakultet političkih nauka u Sarajevu gdje je diplomirao na odsjeku za sociologiju.

Svoj dugi radni vijek proveo je u Islamskoj zajednici gdje je ostavio zapažen trag obnašajući razne funkcije, a za neke od njih je dobio i istaknuta priznanja: 1988. godine dobio je nagradu i priznanje od Starješinstva Islamske zajednice kao najbolji muallim, zatim je 2003. godine povodom obilježavanja desete godišnjice obnove rada bihaćkog muftijstva dobio je priznanje za dugogodišnje uspješno i predano služenje islamu i Islamskoj zajednici, te je 2008. godine Glavni odbor Udruženja ilmijje Hasanu ef. dodijelio plaketu za poseban doprinos promoviranju institucije imama.

Hasan ef. Hilić svojevremeno je obavljao i dužnost predsjednika Udruženje ilmijje Bužim-Bosanska Krupa, zatim je bio predavač u medresi „Džemaludin ef. Čaušević" u Cazinu te je u poslijeratnom periodu biran za potpredsjednika skupštine Udruženja ilmijje u Bosni i Hercegovini. U trenutku smrti Hasan ef. Hilić radio je kao imam u džematu Todorovo te obavljao dužnost Glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Velika Kladuša.

Iza sebe je ostavio više stotina naslova objavljenih u Glasniku, Takvimu, Islamskoj misli, Muallimu, Oslobođenju i drugim printanim medijima, a njegova prva objavljena knjiga bila je „Džamije Velike Kladuše", koja predstavlja sintezu novinarskog i istraživačkog rada.