A+ A A-

Argentina i Brazil priznali Nezavisnu države Palestinu

Palestine_girl_with_flagAutor: Halim Grabus

Nastavak palestinsko-izraelskih pregovora bio je uslovljen prekidom izgradnje novih stambenih jedinica na okupiranim palestinskim teritorijama. Kao odgovor na neuspjeh američke administracije da primora Izrael na poštivanje dogovora, Palestinci su se počeli okretati novom savezniku koji će podržati njihova nastojanja za konačnim rješenjem palestinskog pitanja: Južnoj Americi.

Brazil i Argentina, dvije južnoameričke sile, dodale su prije nekoliko dana svoja imena na listu država koje su priznale Palestinu kao slobodnu i nezavisnu državu u okviru granica iz 1967. godine. Urugvaj je najavio da će slijediti njihov primjer tokom 2011. godine.

Pozivajući se na informacije palestinske misije pri Ujedinjenim narodima, agencija France-Presse objavila je vijest da ukupno 104 države priznaju Palestinu kao nezavisnu državu. Oko 150 zemalja na različite načine održava diplomatske odnose sa palestinskom državom koja ima status posmatrača pri UN-u.

Generalni sekretar Organizacije islamske konferencije, prof. Ekmeleddin Ihsanoglu je pozdravio odluku Brazila i Argentine da priznaju Palestinu kao slobodnu i nezavisnu državu u okviru granica iz 1967. godine, što predstavlja značajan napredak u međunarodnoj podršci pravima Palestinaca. Prof. Ihsanoglu je izrazio nadu da će i ostale države slijediti ovaj primjer. Podsjetimo da je Izrael okupirao Zapadnu Obalu i pojas Gaze tokom rata 1967. godine.

BBC je objavio da su ministri vanjskih poslova Evropske unije izjavili da će „u odgovarajuće vrijeme" priznati Palestinu. Odgovor je uslijedio na poziv palestinskog lidera Mahmuda Abbasa da EU prizna Palestinu u okviru granica iz 1967. godine.

(www.bosnjaci.net)