Promo banner

A+ A A-

Jevmi ašura svečano obilježena u Mostaru

„Bošnjaci su stoljećima čuvali svoju vjeru i svoju domovinu"

U povodu jevmi ašure (10.muharrem) Medžlis Islamske zajednice Mostar i džematski odbor Zalik sinoć su (16.12.2010.) organizirali izložbu fotografija „Džamije u Evropi" i javnu tribinu o temi „Muslimani u Evropi i 128 godina islamske zajednice u Bosni i Hercegovini". O ovim temama govorili su glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar Salem ef. Dedović, mr. Salih ef. Čolaković i mostarski muftija Seid ef. Smajkić, dok je izložbu fotografija pripremio imam džamije „Bosanski mudžahidi" Šefik ef. Čavčić. U izbor zanimljivih džamija Šefik ef. je uvrstio preko 50 fotografija islamskih bogomolja od Malte do Gibraltara; od Finske do Rusije, među kojima je posebno izdvojio džamiju u Rusiji koja je izgrađena na ime poginulih muslimana u borbi protiv fašizma. Izložba će trajati do kraja januara a posjetioci je mogu posjetiti u vrijeme dnevnih namaza. Izbor tema o kojima su govorili rukovodeći ljudi Islamske zajednice u Mostaru uvjetovana je trenutačnom percepcijom muslimana u Evropi o čemu se posljednjih godina sve češće govori u zvaničnim centrima moći." Stoga i mi trebamo govoriti o ovoj temi i tražiti svoje mjesto unutar Evropske zajednice.", istako je Šefik ef. Čavčić. U svom izlaganju glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar se osvrnuo na pitanja s kojima su suočeni muslimani u Mostaru. Salem ef. Dedović je analizirao pitanja konstitutivnosti tradicije islama, značaj očuvanja zdrave i moralne porodice, te dosljednosti kontinuiranog prakticiranja vjere.  „ Danas imamo trend rasta religijskog identiteta, ali je duhovnost i dosljednost u prakticiranju vjerskih načela u opadanju.", ocijenio je ef. Dedović. 

mostar-jevmi-asura-2010

Analizirajući značaj i poruke ašure (10. muharrem) mr. Salih ef. Čolaković je za ovaj dan kazao kako je on Bajram Božjih poslanika, jer su se na ovaj datum mnogim Božjim poslanicima dešavale povijesne prekretnice; poput spašavanja Nuhove lađe, prelaska Crvenog mora Musaa a.s.na slobodnu teritoriju itd... Naglašavajući činjenicu kako su bosanski muslimani, zbog ljubavi prema Muhamedu a.s., stotinama godina obilježavali ovaj datum mr. Čolaković je citirao hadis u kojem Muhamed a.s. nagovještava epohu slabosti muslimana zbog pretjerane ljubavi prema ovom svijetu (novcu, položajima, blagodatima) i prezira smrti, vrijednosti koje će imati vjernici na budućem svijetu.

mostar-jevmi-asura-2010-1

Kroz kratak siže historijata Islamske zajednice u BiH mostarski muftija Seid ef. Smajkić je naglasio samo ključne događaje iz naše historije iz kojih se jasno zaključuje kako je Islamska zajednica tokom prošlog stoljeća bila ključna institucija Bošnjaka u našoj zemlji. U prilog ovoj konstataciji vrijedi ponoviti činjenice kako su Bošnjaci konstantno razvijali privrženost prema Islamu i patriotsku ljubav prema domovini. „Na tim odrednicama je formirano jezgro bošnjačkog identiteta. Vjerska i nacionalna ugroženost su bili povod desetogodišnjoj borbi za vakufsko-mearifsku autonomiju. Dr. Mehmed Spaho je uvjetovao participaciju u vladi Kraljevine Jugoslavije donošenjem novog Ustava IZ-e i preseljenjem sjedišta reisu-l-uleme iz Beograda u Sarajevo. Jedina tradicionalna institucija Bošnjaka u vrijeme SFRJ bila je Islamska zajednica. Nepobitna je činjenica da je Islamska zajednica i u ratu i u miru dala ogroman doprinos očuvanju, ne samo našeg identiteta, već i naše države.", zaključio je muftija Smajkić. Na kraju su kuhari Karađoz-begove medrese sve prisutne počastili tradicionalnim jelom (h)ašure, jelom koje se posebno kuha samo na ovaj datum.