Promo banner

A+ A A-

Bon: Susret Ministra unutrašnjih poslova Njemačke sa imamima

Bonn, 08.12.2010. Ministar unutrašnjih poslova SR Njemačke Dr. Thomas de Maizière (CDU) u okviru Njemačke islamske konferencije (DIK) i temama u nadležnosti radne grupe „Fortbildung von religiosem Personal" (Obrazovanje vjerskog personala) organizovao je susret sa imamima islamskih zajednica učesnika na DIK-u. To je prvi put u novijoj historiji Njemačke da jedan ministar organizuje takav susret sa imamima, što je privuklo veliku pažnju medija. Na sastanku je prisustvovalo 16 imama sa predsjednicima IZa i u jednoj prijatnoj atmosferi razgovaralo o trenutnim problemima s kojima se susreću muslimani ali i većinsko njemačko društvo. Ministar je u kratkom izlaganju na početku sastanka dao nekoliko napomena o tradiciji zemlje u kojoj imami trenutno rade, bazirajući svoj govor na prazničkoj atmosferi i obilježavanju praznika i tradicije koju ova zemlja ima. 

bon-ministra-njemacki-imami-2010

Cilj ovog sastanka, kako je istakao Ministar, je bio da se lično upozna sa problemima s kojima se imami susreću. „Došao sam da slušam" rekao je Ministar i naglasio da su prisutni imami članovi islamskih zajednica koje učestvuju u DIKu. „Imami imaju veliku odgovornost kao posrednici između džamija i javnosti, kao multiplikatori u integracionom procesu i kod sprečavanja ekstremizma. Dok veći broj vjerskih službenika koji su odrasli u Njemačkoj i koji su se ovdje obrazovali ne bude mogao raditi u džamijama, do tada je prioritet doobrazovanja sadašnjih imama od velikog značaja," istakao je de Maiziere. Spomenuta radna grupa u DIK priprema „konceptualni model doškolovavanja" za poboljšanja jezičkih i društvenih sposobnosti kod imama i drugih aktivista u islamskim zajednicama. Ovaj model bi trebao biti predstavljan početkom 2011. godine na plenarnoj sjednici DIK-a.

bon-ministra-njemacki-imami-2010-1

Razgovor sa imamima je tekao u smjeru nekoliko bitnih aktuelnih pitanja za muslimane. Iskazan je zajednički stav da svi zajedno trebamo raditi na suzbijanju islamofobije, predrasuda prema islamu, neprijateljstva prema muslimanima i njihovim džamijama, pojavama ekstremizma i radikalizma jer „ovim pojavama nije mjesto u ovom društvu," istakao je de Maizier. Razgovaralo se o društvenim izazovima s kojima se susreću muslimani, navodeći konkretne primjere i strahove iz svakodnevnice te mogućnosti da se takve pojave preventivno spriječe. Imami su ministru otvoreno govorili o problemima i iskazali svoju zabrinutost za negativne pojave u društvu. Ministar je najoštrije osudio pokušaje paljenja džamije prošle sedmice u Berlinu i naglasio da „neprijateljstvo prema islamu nema mjesta u društvu, kao što ni poduzete mjere sigurnosti protiv potencijalnih terorističkih opasnosti u Njemačkoj nemaju ništa sa našim odnosom prema islamu."

bon-ministra-njemacki-imami-2010-2

Razgovoru su prisustvovale sve islamske zajednice učesnice Konferencije (DITIB, IGBD, VIKZ, ZmaD, AABF) a Islamsku zajednicu Bošnjaka u Njemačkoj su predstavljali muftija Mustafa ef. Klanco, Muhamed ef. Baščelić i dr. Nedim Makarević. U Njemačkoj živi preko 4. miliona muslimana sa oko 2600 objekata i preko 2000 imama.

Priredio: Muhamed ef. Baščelić (www.igbd.eu)