Promo banner

A+ A A-

Obilježavanje Nove 1432. hidžretske godine u Tešnju

Nizom manifestacija obilježeno je nastupanje Nove hidžretske 1432. godine na području Medžlisa islamske zajednice Tešanj.

U subotu i nedjelju (4. i 5. decembra) u svim džematima je održan zajednički čas sa polaznicima mektebske nastave na temu „Hidžra" i u većini  podijeljeni novogodišnji paketići polaznicima mektebske nastave od kojih izdvajamo: Mrkotić-Putešić, Oraš Planje, Miljanovci Novi, Jevadžije, Bukva, Džemilić Planje, Dibekhana džamija...

nova-godina-tesanj-2010-podjela-paketica

Glavni imam je prisustvovao časovima u džematima: Džemilić Planje, Dibekhana džamija, Bukva, Miljanovci Novi, a u Dibekhana džamiji i Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

U ponedjeljak naveče (6. decembra)  održani su prigodni programi (mevludi, tevhidi te prigodna predavanja) povodom nastupanja Nove hidžretske godine u svim džamijama na području MIZ-e Tešanj.

Iste večeri hor Medžlisa islamske zajednice Tešanj na čelu sa glavnim imamom mr. Fuad ef. Omerbašićem proučili su mevludski program u  džamiji u Odžaku na čuvenom i daleko poznatom njihovom obilježavanju nastupanja Nove hidžretske godine, tom prilikom se glavni imam obratio prisutnim džematlijama u odžačkoj džamiji.

nova-godina-tesanj-2010-odzak-hor

U utorak u velikoj sali Centra za kulturu u Tešnju učenici srednjih škola sa svojim profesorima su priredili tradicionalnu akademiju „Amberom ti cvali puti".

U srijedu je održana promocija knjige „ Na dnu dna" od rahmetli Omera Behmena. Promotori su bili:  Edhem Bičakčić, predsjednik Sabora IZ-e u BiH,  dr. Nusret Isanović i prof. Mustafa Spahić. Moderator na tribini bila je članica udruženja „Mladi muslimani"  Almedina iz Sarajeva, a u programu su učestvovali i članovi hora i recitatori „Mladih muslimana". Promociji su prisustvovale  supruga i kćerka rahmetli Omera. Izuzetno uspješnoj promociji prisustvovao je veliki broj tešnjaka, a kako jedan od njih reče „Nikad nisam proveo 2 sata na promociji, a da nisam primijetio koliko je vremena prošlo i da sam mogao biti još dva sata, a da ne postane dosadno".

 U  četvrtak naveče poslije jacije namaza u Čarši- džamiji u Tešnju upriličena je „Veče Kur'ana" na kojoj su odlomke iz Kur'ana učili tešanjski hafizi Nermin ef. Ibrahimović, Nijaz ef. Malagić i Almir Salkanović, a ilahije hor Medžlčisa IZ-e Tešanj, nakon čega se prisutnima obratio glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj. U toku programa predsjendik IO Medžlisa IZ-e Tešanj hadži Edib Turalić je uručio 82 vakufname vakifima koji su svoja novčana sredstva uvakufili za restauraciju Čarši-džamije.

U subotu u 10,00  sati u prostorijama Medžlisa IZ-e Tešanj glavni imam je upriličio zajednički sastanak Muftije zeničkog mr. Ejub ef. Dautovića sa ratnim komandantima i predsjednicima boračkih udruženja, Načelnika ratne PS Tešanj i sadašnjeg Načelnika Općine Tešanj.

nova-godina-tesanj-2010-mevlud

Istog dana,  iza podne namaza održan je tradicionalni mevlud i centralna manifestacija povodom nastupanja Nove 1432.h.g. u džematu Miljanovci. Na samom početku u prepunoj džamiji prisutne je poselamio i zaželio dobrodošlicu džematski imam prof. Raif ef. Hasak Posebnu dobrodošlicu uputio je Muftiji mr. Ejub ef. Dautoviću. Mevludski program su izveli imami Medžlisa IZ-e Tešanj. Na kraju prisutnima su se obratili gl. imam mr. Fuad ef. Omerbašić te Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović koji su govorili o značaju hidžre i njenim porukama nama, te su pohvalili ovaj vrijedni džemat i njihove aktivnosti oko izgradnje džamije, nove mektebske učionice, šehidskog obilježja. 

Priredio: Suljo Djedović