A+ A A-

Nova 1432. hidžretska godina obilježena u Kotor Varošu

Početak nove 1432. hidžretske godine svečano je obilježen na području Medžlisa Islamske Zajednice Kotor Varoš. U svim džematima je dolaskom akšam namaza na neki način obilježen početak hidžretke godine, negdje je to bilo prigodnim programom,  negdje vatrometom, a kandiljima sa svih džamija obasjavana je  kotorvaroška regija.

nova-godina-kotor-varos-2010 

Centralna manifestacija u povodu Nove hidžretske godine tradicionalno se svake godine održava  u džematu Donja Varoš, prvog Muharrema poslije podne namaza, a tako je bilo i ove godine. U džamiji koja nosi ime prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine rahmetli Alije Izetbegovića okupio se veliki broj džematlija iz svih džemata  našeg medžlisa da prisustvuje mevludu  i predavanju. Nakon klanjanja podne namaza, glavni imam Samir ef. Delić poselamio je sve prisutne i istakao važnost obilježavanja događaja vezanih za Hidžru i Poslanika Muhammeda a.s.  Poslije toga proučen je prigodan mevludski program, koji su izveli imami medžlisa IZ Kotor Varoš. 

Na kraju, prigodnim i poučnim predavanjem se obratio muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, koji je posebno apostrofirao bratski odnos između Muhadžira i Ensarija i njihovu spremnost da jedni sa drugima dijele sve svoje poteškoće. Takođe Muftija je naglasio i multietični sastav Medine, ali i toleranciju koju je uspostavio Muhammed a.s. i koja je vladala među stanovnicima toga grada. U svog govoru muftija Čamdžić je pozvao Bošnjake da ne smiju zaboravljati važne događaje iz povijesti Islama i da svoje mubarek dane ne mijenjaju obilježavajući nešto drugo, što nije u Bošnjačkoj tradiciji i islamskoj kulturi.  Svoje obraćanje muftija Edhem ef. Čamdžić završio je željom da 1432. hidžretsku godinu provedemo u zdravlju, sreći i rahatluku i da, ako Bog da, u njoj budemo još složniji i jedinstveniji. 

Priredio: Nijaz Duzan