A+ A A-

Australija: Vandalski napad na Islamski centar „Deer Park"

U nedjelju, 12. decembra 2010. godine, ujutro kada su vjernici došli da klanjaju sabah-namaz u 5.00 sati, pred glavnim ulazom džamije zatekli su strašan i stravičan prizor, naime vidjeli su razbijeno staklo i to ne običnim predmetom nego ni manje ni više sušenim svinjskim pršutom (svinjskom nogom) .

Ovaj strašan prizor uzdrmao je sve džematlije i unio je nemir među vjernike, jer je džamija,  kao Božija  kuća simbol mira i jedinstva svih ljudi. Upravo u Božijim kućama učimo se da poštujemo druge i drugačije, a posebno je to izraženo u ovoj demokratskoj zemlji u kojoj možemo naći sljedbenike skoro svih svjetskih religija i koja podržava međuvjerski dijalog, a kome mi kao muslimani-Bošnjaci  svakako dajemo poseban značaj. 

napad-na-dzamiju-australija-2010

Zato nam nije jasno koji je motiv uzrokovao ovakvom vandalskom činu i ne možemo shvatiti da neko još uvijek gaji mržnju prema jednoj bogomolji , a u ovom slučaju radi se o džamiji, bogomolji muslimana, i to u ovoj demokratskoj zemlji Australiji, u kojoj svi građani imaju ista prava.

O ovom strašnom događaju obavijestili smo policiju,  a na osnovu video snimka koji su zabilježile naše kamere , mogli smo primijetiti da se radi o jednoj mlađoj osobi koja je  oko 1.25 ujutro,  vjerovatno preskočila ogradu i  bacila već opisani svinjski but u staklo i pobjegla , ponovo prema ogradi.

Iskreno se nadamo da se neće nikad više  ponoviti ovakvi ataci ni na jednu džamiju ali ni na jednu bogomolju, jer su sve bogomolje mjesta gdje se poštuje Uzvišeni Bog, ali i gdje se uči o poštivanju svakog čovjeka i njegovih vrijednosti.

Muhamed ef. Đidić