A+ A A-

Sarajevo: Egipatski ambasador u BiH posjetio FIN

Nakon četverogodišnjeg diplomatskog boravka u Bosni i Hercegovini, NJ.E., gospodin Ahmed el Sayed Khattab, ambasador Arapske Republike Egipat, krajem decembra ove godine napušta našu zemlju. Bila je to prilika da profesori Fakulteta islamskih nauka na čelu sa dekanom Fakulteta prof.dr. Ismetom Bušatlićem upriliče susret sa dragim gostom u petak, 10. decembra 2010. godine.

Četverogodišnji diplomatski boravak gospodina Ahmeda el Sayeda Khattaba u BiH rezultirao je plodotvornu suranju između Fakulteta islamskih nauka i Arapske Republike Egipat u brojnim znanstvenim projektima koji su se realizirali preko Fonda za pomoć zemljama trećega svijeta koji radi u okviru Ministarstva vanjskih poslova Egipta. Kao rezultat te suradnje veliki broj studenata Fakulteta islamskih nauka i profesora u okviru različitih projekata imao je priliku boraviti u Egiptu u okviru ekskurzija, naučnih skupova ili posjete Kairskom sajmu knjige.

egipatski-amb-fin-2010

Izražavajući svoju dobrodošlicu dragom gostu, prof.dr. Ismet Bušatlić je istakao da je plodotvorna suradnja između Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i Arapske Islamske Republike Egipat, koju je briljantno u proteklom periodu predstavljao NJ.E., gospodin Ahmed el Sayed Khattab, nastavak duge povijesne suradnje ove dvije zemlje te da se nada da će tako biti i ubuduće.
Gospodin Ahmed el Sayed Khattab je istakao da je BiH bila njegova sedma diplomatska destinacija i najteža u njegovoj karijeri ali i činjenicu da ga je ova zemlja i ovaj narod u potpunosti osvojio. Ambasador Khattab je naglasio da nosi izuzetne uspomene na Sarajevo i njegovu okolinu ali i da Fakultet islamskih nauka među brojnim sjećanjima na ovu zemlju ima posebno mjesto. Naglašeno je da Fakultet islamskih nauka u Sarajevu i dalje može računati na bezrezervnu podršku Arapske Republike Egipat i njega lično te da će i njegov nasljednik nastaviti dosad ostvarenu suradnju.

U znak zahvalnosti za uloženi trud, razumijevanje i podršku Fakultetu islamskih nauka ali i kao sjećanje na vrijeme provedeno u Sarajevu i u Bosni i Hercegovini, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, prof. dr. Ismet Bušatlić je gospodinu Ahmedu el Sayedu Khattabu uručio sat sa posvetom. Sat je uručen i gospodinu Ahmetu Khafaghy, sekretaru Ambasade, koji, također, završava svoju diplomatsku misiju.

(www.fin.ba)