A+ A A-

Bivši evropski lideri traže sankcije Izraelu

izraelGrupa od 26 bivših evropskih lidera pozvala je uvođenje oštrih mjera protiv Izraela, zbog politike naseljavanja okupirane Zapadne obale i odbijanja da se poštuje mđunarodno pravo, prenijeli su u petak izraelski mediji. 

U pismu, upućeno rukovodstvu Evropske unije i vladama 27 zemalja članica, potpisnici, uključujući bivše šefove država, ministre i predsjedavajuće evropskih organizacija, kritikuju politiku Izraela. Oni ističu da jevrejska država "kao i svaka druga zemlja" mora osjećati posljedice i platiti cijenu za kršenje međunarodnog prava.

Pismo su potpisali Javier Solana, bivši visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost, bivši njemački predsjednik Richard von Veizaker i kancelar Helmut Schmidt, bivši premijer Španije Felipe Gonzalez, bivši talijanski premijeri Romano Prodi i Giuliano Amato, bivša predsjednica Irske Mary Robinson, između ostalih.

Izraelski list Haaretz podsjeća da je pismo bivših evropskih lidera uslijedilo nakon što su Brazil i Argentina priznali palestinsku državu u granicama prije rata 1967. godine, kada je osvojena Zapadna obala s istočnim Jerusalemom i pojas Gaze.

Prethodno su takođe američki zvaničnici saopćili da odustaju od pritiska na Izrael da produži moratorij na gradnju u jevrejskim naseljima kako bi se nastavili direktni mirovni pregovori s Palestincima koji su u zastoju od 26. septembra, otkako je istekao rok zamrzavanja podizanja novih kuća za Jevreje.

Poznavaoci prilika komentarišu da je odluka SAD-a veliki korak unazad za američkog predsjednika Baracka Obamu koji je rješenje bliskoistočnog sukoba označio vitalnim nacionalnim interesom.

To je podstaklo Palestinsku upravu da još više razmišlja o planu B - alternativi nedostižnom mirovnom sporazumu s Izraelom. Radi se zapravo o nastojanju da što više zemalja prizna palestinsku državu na Zapadnoj obali, pojasu Gaze i u istočnom Jerusalemu, da bi se na osnovu toga lobirale SAD da ne ulože veto na priznanje u Vijeću sigurnosti UN-a.

Potpisnici pisma, prema pisanju izraelskih medija, podržavaju palestinske napore da zadobiju međunarodnu podršku za priznanje kao alternativu pregovorima koji su u ćorsokaku. Oni ističu da Palestinci neće biti u stanju da sami, bez političke i ekonomske pomoći, osnuju državu. Zato pozivaju EU da odigra efektivnu ulogu u odnosu na SAD i Izrael.

Oni traže i da se zamrzne odluka o unapređenju nivoa odnosa s Izraelom dok se ne zamrzne izgradnja neselja i na Zapadnoj obali, u istočnom Jerusalemu i da se zabrani uvoz proizvoda iz jevrejskih naselja i primora Izrael da plati većinu pomoći potrebne Palestincima.

Od bloka zemalja se zahtijeva da pošalje visoku delegaciju u istočni Jerusalem da podrži palestinske tvrdnje o suverenitetu.

"Vrijeme ističe", navodi se u pismu, jer "nastavak aktivnosti u naseljima predstavlja egzistencijalnu prijetnju izgledima za stvaranje suverene, povezane i održive palestinske države" .

(FENA)