Promo banner

A+ A A-

Ihsanoglu: Izrael želi judaizirati Jerusalem

ekmeleddin_ihsanoglu_1Piše: Halim Grabus

Generalni sekretar Organizacije islamske konferencije, prof. Ekmeleddin Ihsanoglu je 23. novembra 2010. godine, oštro osudio namjeru izraelske vlade da izmijeni karakteristike trga „Al-Buraq" i njegovu okolinu, smatrajući takvu odluku nastavkom kontinuiranog i sistematskog judaiziranja časnog Kudsa. Prof. Ihsanoglu je podsjetio da je to područje vakuf i da čini sastavni dio blagoslovljene džamije al-Aqsa.

Generalni sekretar Organizacije je ponovio da takve aktivnosti predstavljaju flagrantno kršenje međunarodnog prava i pozvao na konačno zaustavljanje svih oblika kolonizacije, segregacije i judaiziranja tog svetog islamskog i arapskog grada.

Prof. Ihsanoglu je također upozorio međunarodnu zajednicu na opasnosti kojima je izložena blagoslovljena džamija al-Aqsa i njena okolina što je rezultat politike judaiziranja koja obuhvata religijske, historijske i kulturne aspekte Jerusalema i pozvao je da zaštiti islamska i kršćanska svetišta.

Islamsko-kršćanska asocijacija za podršku Jerusalemu i svetim mjestima otkrila je da su planom predviđene radikalne izmjene tog područja gdje bi se između ostalog trebali sagraditi jevrejski muzej i centar za jevrejske znanosti.

Organizacija islamske konferencije je tokom 2010. godine, u obavještenjima za javnost redovno upozoravala na izraelska kršenja međunarodnog prava i pozivala međunarodnu zajednicu da reaguje na odgovarajući način kako bi Izrael okončao napade na Jerusalem i džamiju al-Aqsa.

U tom kontekstu podsjetimo da je prof. Ekmeleddin Ihsanoglu u februaru 2010. godine osudio odluku Vlade Izraela da Ibrahimovu džamiju u Hebronu i džamiju Bilala ibn Rabbaha u Betlehemu stavi na listu izraelske baštine. Tom prilikom je Generalni sekretar OIK-e izjavio da je takva odluka u suprotnosti sa međunarodnim pravom i Ženevskom konvencijom koja ne dopušta zemlji okupatoru da se igra sa vjerskom i kulturnom baštinom u okupiranim zonama.

Početkom marta 2010. godine, prof. Ihsanoglu je tokom svog obraćanja na 13. zasjedanju Vijeća za ljudska prava, održanom u Ženevi, pozvao Vijeće da se posveti rješavanju konstantnih patnji kojima je izložen palestinski narod i flagrantnih kršenja njihovih temeljnih ljudskih prava kao rezultat kontinuirane agresije izraelskih vojnih snaga. Tada je pozvao na sazivanje konferencije Država potpisnica 4. Ženevske konvencije čiji bi cilj bio da razmotri mjere i akcije koje je neophodno poduzeti kako bi se spomenuta konvencija konačno počela spovoditi na okupiranim palestinskim teritorijama.

 (www.bosnjaci.net)