A+ A A-

U Begovoj džamiji obilježena Nova hidžretska godina

Danas (06.12.2010. godine) je u Begovoj džamiji u Sarajevu, poslije ikindije-namaza, prigodnim programom obilježena Nova 1432. hidžretska godina. Organizatori ove svečanosti bili su Islamska zajednica, Gazi Husrev-begov vakuf i Gazi Husrev-begova medresa. Svečanosti su pored mnogobrojnih vjernika prisustvovali i zamjenik reisu-l-uleme hfz. Ismet ef. Spahić te direktor Gazi Husrev-begove medrese dr. Zijad Ljevaković kao i imami Begove džamije.

nova-godina-begova-dzamija-2010

Prigodan Vazi-nasihat kazivao je Rešid ef. Bilalić, profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi. Prof. Bilalić je u svom obraćanju istakao značaj i važnost Hidžre u historiji Islama te prisutne podsjetio na neke od najvažnijih trenutaka iz života poslanika Muhammeda a.s. i ukazao na slijeđenje njegove prakse (Sunneta) kao najboljeg uzora cijelom čovječanstvu (Usvetun hasene).

nova-godina-begova-dzamija-2010-1

Učenjem ilahija i odlomaka Mevluda svečanost je uljepšao hor Gazi Husrev-begove medrese, dok je zajedničku dovu na kraju svečanosti proučio zamjenik reisu-l-uleme hfz. Ismet ef. Spahić.