A+ A A-

Sjednica BNV: Poziv ostalim čanovima da se uključe u rad

Bošnjačko nacionalno vijeće održalo je redovnu sjednicu, dana 05.12.2010. god. u Novom Pazaru. Zbog nedolaska vijećnika sa Bošnjačke liste kao i preostalih vijećnika liste Bošnjački preporod, vijeće je odustalo od najavljene rekonstrukcije sastava svog rukovodstva.

Na sjednici je na mjesto sekretara vijeća imenovana Hedija Škrijelj, diplomirani pravnik iz Novog Pazara, kao i članovi Izvršnog odbora vijeća, te predsjednici članova Stalnih odbora vijeća:

- Odbor za kulturu, dr. Mehmed Slezović

- Odbor za obrazovanje, Harun Preljević, profesor

- Odbor za jezik i pismo, Jahja Fehratović, profesor

- Odbor za informisanje, Šerif Marukić, profesor

- Nadzorni odbor, Hivzo Garšanin, doktor.

Vijeće je donijelo odluku o formiranju Odbora za međunarodnu saradnju, na čelu sa dr. Amelom Lukač Zoranić i Odbora za ljudska prava na čelu sa dr. Admirom Muratovićem.

Vijeće je osudilo dalje nezakonito i neodgovorno ponašanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava prema Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

sjednica-bnv-05.12.2010-2

U cilju upoznavanja sa permanentnim pojavama diskriminacije i kršenja prava Bošnjaka u Srbiji, te traženja podrške na putu internacionalizacije istih, Vijeće je odlučilo da će delegacija BNV-a posjetiti bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Bakira Izetbegovića, i reisu-l-ulemu dr. Mustafu ef. Cerića.

Vijeće je usvojilo odluku da intenzivira aktivnosti upoznavanja evropskih i drugih međunarodnih institucija o učestalim pojavama diskriminacije na etničkoj i vjerskoj osnovi nad Bošnjacima.

Članovi Vijeća obavezali su Predsjedništvo da ubrza uspostavu i afirmaciju saradnje sa drugim Nacionalnim savjetima u Srbiji.

Na sjednici je odlučeno da BNV uzme puno učešće u osnivanju institucija od nacionalnog značaja za bošnjački narod.

Vijeće poziva Bošnjačku listu, kao i preostale vijećnike sa liste Bošnjački preporod da se u skladu sa zakonom uključe u rad BNV-a.

(www.islamskazajednica.org)