Promo banner

A+ A A-

Održan 3. susret žena Bošnjakinja u Njemačkoj

Pod pokroviteljstvom Mešihata/Muftijstva IZ-e Bošnjaka u Njemačkoj, održan je 3 susret žena Bošnjakinja. Susret je održan u IKC Bošnjaka u Hamburgu. Bio je to, zaista, dan za iskren razgovor i druženje.

Tema predavanja i razgovora bio je "Žena Bošnjakinja između stvarnosti i mogućnosti".

Hamburg-susret-bosnjakinja-2010-1

Odabrane su 3 teme:
1. „Vrijeme u kome živimo, kao izazov za ženu Bošnjakinju."-predavač Anela Alibasić
2. „Ciljevi, želje i mogućnosti žena Bošnjakinja u doba globalizacije i modernosti"-predavač
Dr. Amra Hodžić
3. „Mogućnosti žene muslimanke kroz primjer organizacije Kompetenzzentrum muslimischer 
Frauen..."-predavač Jasmina Makarević.

Moderator programa bila je Dr. Belma Žiga.

Na ovom jednodnevnom programu doneseni su i sljedeći zaključci:
1. Mi, žene Bošnjakinje, izražavamo svoj protest i negodovanje zbog medijskog pritiska na muslimane i pokušaj paljenja džamije u Berlinu. Prema informaciji lista „Bild", podmetnut je požar i pronađena flaša s propanom, koja, na sreću, nije eksplodirala.
2. Zabrinute zbog povećane diskriminacije i raspirivanja mržnje, mi Bošnjakinje sa ovog skupa dižemo svoj glas protiv nepravde, podmetanja laži i širenja straha, bilo koje vrste. Živeći i radeći na ovim prostorima, u demokratski uređenoj zemlji, želimo, u svakom pogledu, dati svoj puni doprinos u daljnjoj izgradnji slobodnog i demokratskog društva.

Hamburg-susret-bosnjakinja-2010

3. Pozivamo i druge žene Bošnjakinje u Njemačkoj, da se aktivno uključe u rad svojih džemata, te da postanu aktivni članovi društva u kome žive, doprinoseći tako boljem stanju za ženu Bošnjakinju i muslimanku, koja živi na ovim prostorima.
4. Žene Bošnjakinje najtoplije izražavaju zahvalnost Mešihatu i Muftijstvu IZ-e Bošnjaka u Njemačkoj, na iskrenoj podršci organizovanja ovog susreta. Također se zahvaljujemo i koordinatoru, Dr. Amri Hodžić, na njenoj dosljednosti prihvatanja ove obaveze. Naravno, i svim džematima IZBNJ koji su, na bilo koji način, doprinijeli organizovanju ovog susreta.
5. Prisutne Bošnjakinje i druge muslimanke se zahvaljuju džematu Hamburg, džematskom Odboru i organizacijskom Odboru iz Hamburga, na tehničkoj pripremi i dobroj organizaciji 3. susreta žena Bošnjakinja u Njemačkoj.

(www.igbd.eu)