A+ A A-

Stubovi i uporišta nade u Novoj 1432. godini

nova-hidzretska-godinaPiše: Senad Agić

Situacija u kojoj se Umet već duže vrijeme nalazi mogla bi muslimana navesti na gubljenje nade i depresiju. Koji god medijski izvor da konsultirate, bićete zasuti negativnim vijestima o nepravdama u svijetu, o društvenoj dezintegraciji, moralnom padu, neetičkoj politici, ekonomijama zasnovanim na kamatama i kao za posljedicu, dezorijentiranoj omladini. Muslimani, zaista, u najvećoj mjeri nisu odgovorni za ovakvo stanje i sliku. Ono o čemu se o muslimanima u medijima piše je jednostrano, tendenciozno i islamofobijom motivirano predstavljanje i generaliziranje muslimana svijeta.

Za svakog muslimana, važna su dva temeljna elementa kojima treba težiti: nada i akcija. Sa ova dva elementa svaki će se musliman s Božijom pomoći spasiti od depresije i apatije. 

Nada

Četiri su glavna uporišta nade:

  1. Allahova moć koju niko ne može pobijediti
  2. Moć ideje Islama, koju niko ne može promijeniti
  3. Slavna historija
  4. Stvarno stanje (statistika) 

Allahova moć koju niko ne može pobijediti

Allah dž.š. je suvereni vlasnik i održavalac svjetova:

قُلِ اللَّهُمَّ مَالِكَ الْمُلْكِ تُؤْتِي الْمُلْكَ مَن تَشَاءُ وَتَنزِعُ الْمُلْكَ مِمَّن تَشَاءُ وَتُعِزُّ مَن تَشَاءُ وَتُذِلُّ مَن تَشَاءُ ۖ بِيَدِكَ الْخَيْرُ ۖ إِنَّكَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

Reci: "O Allahu, koji svu vlast imaš, Ti vlast o­nome kome hoćeš daješ, a oduzimaš je od o­noga od koga hoćeš; Ti o­noga koga hoćeš uzvisuješ, a o­noga koga hoćeš unizuješ; u Tvojoj ruci je svako dobro - Ti, uistinu, sve možeš! (Kur'an 3:26).

Allah dž.š. vlada Svojim robovima,

وَهُوَ الْقَاهِرُ فَوْقَ عِبَادِهِ ۚ وَهُوَ الْحَكِيمُ الْخَبِيرُ

I jedini O­n vlada robovima Svojim; o­n je Mudri i Sveznajući. (Kur'an 6:18). 

Moć ideje Islama, koju niko ne može promijeniti

Snaga ideje Islama dio je snage samoga Boga, koji je Kur'ani-Kerim objavio, koji svijetom upravlja i neprijatelje poražava. Ideja je sadržana u Kur'ani-Kerimu i časnom Sunnetu.

Kur'ani-Kerim je oduvijek bio čuvan u milionima srca muslimana, koji su ga učili napamet na svakom pedlju muslimanske zemlje. Kur'ani-Kerim ostaje da muslimanima bude Sunce što obasjava svijet, uprkos tom svijetu takvom kakav on jeste danas. To je svjetlo, koje niko nikada neće biti u stanju utrnuti,

يُرِيدُونَ أَن يُطْفِئُوا نُورَ اللَّهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَيَأْبَى اللَّهُ إِلَّا أَن يُتِمَّ نُورَهُ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ

Oni žele da ustima svojim utrnu Allahovo svjetlo, a Allah želi vidljivim učiniti svjetlo Svoje, makar ne bilo po volji nevjernicima. (Kur'an 9:32).

Svaki pokušaj borbe protiv Kur'ani-Kerima osuđen je na poraz. Ovo je obećanje od Allaha dž.š. vjernicima i vjernicama, a upozorenje tiranima i griješnicima. Engleska i Francuska su tokom historije prednjačile u ovoj borbi. Kada je Lord Cromer kao Britanski konzul stigao u Egipat, izjavio je: "Došao sam da uništim troje: Kur'an, Kabu i El-Azhar". Hvala Bogu, umro je a da nije ni jedan od svojih ciljeva postigao.

Potrebno je da povratimo vjeru u snagu Kur'ani-Kerima i Sunneta. Potrebno je da budemo dokraja svjesni da posjedujemo najsnažnija oružja na ovoj planeti. Oružja kojima se gradi a ne ruši svijet, sredstva kojima se u život bolesni vraćaju a ne ubijaju nevini civili, kojima se svijetom pravdom vlada a ne golom snagom i arogancijom, sredstva kojima se postaje superioran snagom etike a ne nemorala i razvrata; da se stvara simbioza između bogatih i siromašnih a ne zavidnost i mržnja, sigurnost, a ne strah, pravda a ne nasilje, skromnost a ne arogancija.

Samo ideje sa ovakvim karakteristikama i kvalitetima imaju pravo na vladanje svijetom i imaju kapacitet da ga neprestano i izdašno obasjavaju. 

Povijest:

Insistirati na satatusu quo je nemoguće. Historijski tokovi ljudske povijesti puni su primjera društvenih promjena. Oni nas uče da pravedna neislamska vlast pobjeđuje a da vlast tirana u muslimanskim društvima biva poražena. Šta će se tek desiti u kombinaciji, kada tiranija i odsustvo Islama pobijede ili prevladaju?

Zapitaju li se nevjernici: gdje su kraljevi Perzije, imperatori Rima, Indije, Kine? Gdje je Napoleon Bonaparte? Marks, Lenjin, Staljin? Gdje su Markos, Čausesku, Milošević i Karadžić?

Sudnji dan je obećan kao prilika za poravnanje svih zaostalih računa:

44. Zar ovi da govore: "Mi smo skup nepobjedivi!"

45. Skup će, sigurno, poražen biti, a o­ni će se u bijeg dati!

46. Međutim, Smak svijeta im je rok, a Smak svijeta je užasniji i gorči.

47. Grješnici će, sigurno, stradati i u ognju biti

48. na Dan kada budu u vatru odvučeni, s licima dolje okrenutim: "Iskusite vatru džehennemsku!"

 (Kur'an 54:44-48). 

Stvarno stanje (statistika):

Bez obzira na činjenicu da je zla više, ipak, u konačnici dobro prevlada, jer Bog je dobar i podržava dobro. Bez obzira što se sve vrste zala agresivno propagiraju preko satelitskih kanala, radio stanica, svih vrsta medija i što se alkoholizam i nemoralan način života predstavljaju kao moderni, ipak se vjernici uspješno nose sa svim ovim izazovima, što najbolje pokazuje statistika:

Na prelazu u 20. stoljeće, broj džamija jedva da je prelazio 20. Danas broj džamija u S. Americi prelazi 2000.

Prije 50 godina, u Americi nije bilo ni jedne jedine islamske škole. Danas ih ima više od 600.

Službeni podaci iz statističkih zavoda izvještavaju da svake godine u prosjeku 17,500 Amerikanaca afričkog porijekla prigrli islam.

U Francuskoj samo  u posljednje 3 godine islam je prigrlilo 45,000 Francuza, dok je u Njemačkoj dostignut broj od 200,000 u posljednjih 10 godina.

Muslimani imaju najviši porast stanovništva.

I pored svih vrsta smetnji, netolerancije pa i otvorene netrpeljivosti prema muslimanima, ipak se pozitivan trend u širenju islama na Zapadu nastavlja.

Godine 1998. Izrael je lišio slobode 83 dječaka iz Gaze. Iste godine, Palestinke su rodile 83,000 dječaka.

Džamije širom svijeta su pune vjernika.

Val hidžaba koji dominira u islamskom svijetu, nastavlja da prkosi mentalitetu golotinje i preljubničkog ponašanja.

Knjige o islamu su svuda u svijetu postale best sellers.

Popularna web stranica islamonline.net, bilježi svaki dan, što od muslimana što od nemuslimana, oko 3 miliona ulazaka.

Pored opsežnih i dramatičnih kampanja velikog broja kršćanskih misionara, islam ostaje da bude vjera koja se najbrže širi u svijetu.

Kako biti u stanju brige ili depresije nakon ovakvih statistika? Treba li da nada cvjeta ili da uvehne? Hoćemo li se predate pred naletima zla, ili ćemo ostati stameni u odbrani dobra? Hoćemo li popustiti pred kulturom preljube i brakolomnog ponašanja ili ćemo ostati vjerni moralnoj higijeni i častoljublju. Hoćemo li naš Kur'an i Sunnet učiti i prakticirati samo kada smo u džamijama, ili ćemo ih unositi u naše institucije, radna mjesta, internet, tv, radio...? Hoćemo li dozvoliti da se strah od zla i zlih ljudi useli u nas, ili ćemo osjećati strah od nečinjenja dobra od našeg Gospodara? 

SVIM MUSLIMANIMA POVODOM NOVE HIDŽRETSKE GODINE 

Uvijek kada smo na prelazu iz stare u novu godinu, sviđamo račune, radujemo se što smo za još jednu godinu stariji i iskusniji i upućujemo Svevišnjem dove da u novoj godini budemo još uspješniji i bolji:
بِِسم الله الرًّحمَن الرًّحيم

 

الهي بِاَخصّ صِفاتِك وَ بِعِزِّ جَلالِك و باَعظَمِ اَسمائِك وَ بِنُورِ اَنبيائِكَ وَ بِعِصمةِ اوليائِكَ وَ بِدِّماءِ شُهَدائِكَ وَ بِمُناجاتِ فُقَرائِكَ نَسئَلُكَ زيادَةً في العِلم و صِحَةً في الجِسم وَ بَرِكَةً في الرِّزقِ وَ طُولاً في العُمر وَ تُوبَةً قًبلَ الموُت و رّاحَةَ عِندَ الموُت وَ مَغفِرَةً بَعدَ الموُت وَ نَّجاةً مِنَ النّارِ ودُخوُلاً في الجَنَّةِ وَ عافيَةً في الدّينِ وَالدُنيا وَ الآخِرَة برَحمَتِكَ يا اَلرحَم اَلرّاحِمين

 

 

S imenom Boga Milostivog, Samilosnog 

Dragi i Svemoćni Bože 

Molimo Te Tvojim najosobnijim svojstvima; molimo Te snagom Tvoje Božanske svemoći i Tvojim najvećim imenima, molimo Te svjetlošću Tvojih poslanika i neporočnošću Tvojih prijatelja evlija; molimo Te krvlju Tvojih šehida i dovama i munadžatima Tvojih skrušenih robova - da nam svima u novoj godini podariš još više znanja, još više tjelesnog i duševnog zdravlja, bereket u onom što budemo posjedovali, dug život,  tevbu prije smrtnoga časa, lahku smrt (bude li u novoj godini propisana), oprost od grijeha, spas od vatre, ulazak u Džennet i prijatan život na dunjaluku i na Ahiretu, o Najmilostiviji! 

In The Name Of Allah, Most Gracious and Most Merciful 

O God Almighty! By the most exclusive of your attributes and by the grandeur of your majesty, By the Greatest of your names and by the light you sent by your prophets and by the piety of your loving servants and by the bloods of your martyrs and by longing calls of your humble seekers, we beg you favor of granting us ever increase in knowledge and health of body and mind, abundance in livelihood and a long life and we ask your pardon before our death and easy death and your forgiveness after our death and salvage from hellfire and entry into paradise and all goodness and blessing in this earthly and in the ever lasting life hereafter by your mercy! O, You Who Are Most Merciful.     

Neka nam noći i dani i Novoj 1432. godini donesu dobra djela i rezultate. Zamolimo Allaha dž.š. da nam primi naša dobra djela i da nas ubroji u one koje On voli i oni Njega vole.

Sretna nam i hajirli nova 1432. godina.