A+ A A-

Rukovodilac Ureda za dijasporu u posjeti Beču

U subotu 25.09. 2010. godine u čuvenoj bečkoj „Piramidi", održana je manifestacija pod imenom „ Moj Ummete". Ista je pobudila veliko interesovanje prvenstveno Bošnjaka, ali i drugih Muslimana koji žive u Austriji. Program je započeo učenjem odlomka iz Kur'ana a.š. od strane Aziz ef. Alilija, imama zagrebačke džamije, a onda je nastavljen učenjem najboljih ilahija i kasida u izvedbi tri hora: „Sultan Mehmed Fatih" iz Sarajeva, „Azizije" iz Orašja, „Đulistana" iz Novog Pazara, pod diregentskom palicom h. Mehmeda Bajraktarevića i Munira Mešanovića. Veliki broj naših imama koji žive i rade na ovim prostorima je podržalo ovu manifestaciju, te svojim i dolaskom svojih džematlija istu uveličali.

Specijalni gosti manifestacije su bili rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu Mr. Mirsad ef. Kalajdžić u pratnji sekretara i sandžački muftija Muamer ef. Zukorlić sa svojim saradnicima. Mirsad ef. je čestitao organizatorima ovog programa na trudu, hrabrosti i odvažnosti da ovakvu manifestaciju organiziraju upravo u Beču. Rekao je da nam ovakvih programa treba više, jer oni jačaju naše jedinstvo. Radi toga je pozvao Bošnjake da podrže ovakve i slične manifestacije, a da bojkotuju one koje su uperene protiv našeg zajedništva, bez obzira od koga dolazile. Pozvao je Bošnjake da budu uzoriti građani ove naše prijateljske zemlje Austrije, koja im je otvorila srce i pružila ruku podrške, ali da ni u kom slučaju ne zaborave svoju matičnu zemlju Bosnu i Hercegovinu.

dzematlije-modlinga-2010

Mirsad ef. je svoj dolazak iskoristio da posjeti naša dva džemata u Beču „Mödling" i „Ebu Hanife", održi sastanke sa džamijskim odborima, i da se obrati prisutnim džematlijama.

Rukovodilac Ureda je ovog puta imao susret sa imamima i predstavnicima naših džemata okupljenih oko krovne organizacije „Unije bošnjačkih džemata". Sastanak je održan 25.09.2010.godine u 15 h., u prostorijama Wondera na kojem su bili prisutni gotovo svi pozvani. Ovdje ćemo navesti samo neke od izvoda, a kompletno uvodno obraćanje rukovodioca Ureda Mr. Mirsada Kalajdžića na ovom sastanku će biti objavljenu u našoj informativnoj novini „Preporod".

dzematlije-modlinga-2010-1

            "Možete se smatrati sretnim što živite u Austriji jednoj od uređenijih zemalja Zapadne Evrope koja je doskora bila jedina zemlja na ovim prostorima u kojoj je Islam priznat kao državna religija. Ovo priznanje je čast za svakog pripadnika naše vjere, ali ujedno i dodatna obaveza ispunjavanja ukazanog povjerenja. Ništa značajno na ovom svijetu ne dolazi samo od sebe, nego je plod dugogodišnjeg rada i zalaganja. Pravilo je naše vjersko „Trudi se, a tvoj trud i zalaganje Allah dž.š., vjernici i drugi će vidjeti...".

            Dakle plodove truda naših vrijednih predaka „Vrijednih Bošnjana" koristite Vi koji danas živite u ovoj zemlji. Zbog budućih generacija čija će sudbina rada i djelovanja biti vezana za ovu zemlju, Vi se danas morate odgovorno ponašati, kao što su se ponašali oni koji su zaslužili ovakav status.

            Po određenim informacijama danas u Austriji živi oko 100 000 Bošnjaka i nakon Turaka smo najbrojnija muslimanska Zajednica. Imamo preko trideset naših džemata od kojih veliki broj ima i vlastite prostore. Ovo je dakle veliki potencijal-snaga koju nažalost ne koristimo u interesu Zajednice, nego često puta možda i nesvjesno protiv nje, za sitne interese pojedinaca.

            ... Niko od nas nema pravo na samovolju, nego se mora odgovorno ponašati u okvirima jasnih pravila. Džemati trebaju obezbjediti uslove za rad imamima, a imami trebaju da rade svoj posao u koordinaciji sa predstavnicima džematskih odbora, krovnih organizacija i Ureda za bošnjačku dijasporu.

Želim Vam iskreno čestitati na onome što ste u proteklom periodu uradili za svoje džemate i to ni u kom slučaju nesmije biti upitno. S druge strane imamo veoma široko polje djelovanja na ovim prostorima koje do sada nije dovoljno iskorišteno. Imamo preko trideset džemata, dvije krovne organizacije, nekoliko neovisnih džemata i veliki broj Bošnjaka do kojih naša riječ nije doprla, koji nemaju informaciju o aktivnostima naših džemata i koji iz ovih ili onih razloga još nisu naši članovi. Umjesto da svoju energiju trošimo u ovom pravcu, koristimo je u međusobnom prepucavanju šta je ovaj ili onaj rekao, učinio, planirao itd.

            ... Pozvao je sudionike razgovora na jedinstvo, jer u Austriji može biti samo jedna jedinstvena krovna organizacija ili nijedna na način da svi džemati budu direktno vezani za matičnu zajednicu tj. Ured za bošnjačku dijasporu. Krovna organizacija nesmije biti postavljena kao dodatni teret džematima, nego u njoj treba da nađu interes svi njeni članovi, tj. džemati.

... U interesu Zajednice pozivam Vas da zajednički kroz instituciju rješavamo naše poslove i probleme. Ako institucijonalno na relaciji džemat, krovna organizacija i Ured za bošnjačku dijasporu budemo radili, sužićemo prostor ne dobronamjernim i slobodnim strijelcima koji po dijaspori vrhljaju zbog svojih ličnih interesa i koji zloupotrebljavaju vašu dobru volju." poručio je tokom svog obraćanja rukovodilac Ureda za Bošnjačku dijasporu mr Mirsad Kalajdžić.

dzematlije-modlinga-2010-2

Podržani su dosadašnji napori i incijativa rukovodioca Ureda u pravcu rješavanja nastale situacije na prostoru Austrije. Iskazana je iskrena želja da se u bliskoj budućnosti održi zajednički sastanak rukovodioca Ureda sa svim našim imamima u Austriji, koji bi uz dobre pripreme i prijedloge mogao rezultirati definitivnom početku rješavanja nastalih dosadašnjih nesuglasica.