A+ A A-

Nijemci kritičniji prema islamu od svojih susjeda

muslimani-u-njemackoj-1Nijemci se prema islamu odnose mnogo kritičnije od svojih susjeda a samo pet posto Nijemaca islam smatra tolerantnom religijom, proizlazi iz ispitivanja javnog mnijenja koj je proveo univerzitet u Muensteru a čije je rezultate objavio sedmičnik Die Zeit u svom internetskom izdanju u srijedu.

"Rečenica 'islam je dio Njemačke' potpuno je nerealna i nema veze sa stvarnošću", rekao je voditelj studije "Religija i politika" univerziteta u Munsteru Detlef Pollack.

On se time osvrnuo na poznatu rečenicu njemačkog predsjednika Christiana Wulffa izrečenu povodom obilježavanja 20. godišnjice njemačkog ujedinjenja.

Ispitivanje, koje je osim u Njemačkoj provedeno i u Francuskoj, Danskoj, Nizozemskoj i Portugalu, pokazuje kako Nijemci imaju mnogo netolerantniji stav prema islamu od svojih susjeda. Više od 40 posto ispitanih Nijemaca (40 posto na zapadu te 50 posto na istoku te zemlje) osjeća se ugroženima od stranih kultura.

Istovremeno manje od 30 posto ispitanih Nijemaca podržava gradnju džamija. U susjednoj Danskoj, gdje je prisutan kritični odnos vlasti prema muslimanskoj manjini, više od 50 posto ispitanih građana nema ništa protiv izgradnje džamija. Dok manje od pet posto Nijemaca islam smatra tolerantnom religijom, kod Francuza, Danaca i Nizozemaca mnogo je veći broj građana, njih 20 posto, koji islam smatraju tolerantnim.

"Nasuprot Francuskoj, Nizozemskoj i Danskoj, Nijemci njeguju vrlo krut i netolerantan odnos prema stranim kulturama", smatra Pollack.

U Njemačkoj se posljednjih mjeseci razvila žustra rasprava u vezi s muslimanima, posebno nakon izlaska knjige kontroverznog socijaldemokratskog političara Thila Sarazzina koji se u svom djelu "Njemačka samu sebe ukida" na vrlo kritičan i polemičan način odnosi prema muslimanskoj manjini u Njemačkoj predbacujući joj odbijanje integracije, iskorištavanje socijalnog sistema te čak smanjenu inteligenciju.

(FENA)