A+ A A-

Savjet Evrope informisan o diskriminaciji Bošnjaka u Sandžaku

Glavni muftija Islamske zajednice Muamer ef. Zukorlić je u utorak, 30.11.2010. godine, primio višečlanu delegaciju Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Članovi delegacije su se interesovali o kršenju prava nad Bošnjacima u Sandžaku. Posebno je iskazano interesovanje za pitanje opstrukcije rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Ovom prilikom Muftija je informisao goste o najznačajnijim oblicima diskriminacije na vjerskoj, etničkoj i obrazovnoj osnovi, te ih podrobno upoznao o ulozi državnih organa i pojedinih političkih faktora u pokušaju cijepanja Islamske zajednice, otimanju vakufske imovine, te izbacivanju 39 vjeroučitelja iz procesa nastave islamske vjeronauke, kao i isključenju predstavnika Islamske zajednice iz Vladine komisije za vjersku nastavu.

muftija-sandzacki-monitoring-savejta-evrope-2010

Domaćin je ukazao i na brojne malverzacije od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava u vezi sa biračkim spiskovima, samom procedurom izbora, kao i aktivnostima pri konstituisanju Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Muftija je također ukazao na to da je svaki atak na tri stuba stabilnosti ovog dijela Srbije: Islamsku zajednicu, Bošnjačko nacionalno vijeće i Internacionalni univerzitet, atak na stabilnost ove regije.

Odgovarajući na pitanja, Muftija je naglasio da je zahtjev Bošnjaka za uspostavljanje autonomije Sandžaka direktna posljedica ustavnog definisanja države Srbije kao države srpskog naroda, što znači u slučaju da ova država bude definisana kao građanska, Bošnjaci vjerovatno ne bi imali potrebe za autonomijom.

(www.islamskazajednica.org)