A+ A A-

Nebraska: Diskriminacija muslimana zbog namaza

nebraska-dobar-zivotCAIR je podnijela tužbu protiv kompanije mesa „Swift" u državi Nabraska (SAD), koja je otpustila 49 Muslimana - somalijskog porijekla - bez opravdanog razloga.

CAIR sa sjedištem u Chicago je najveća američko muslimanske organizacija koja se bori za građanska prava i slobodu Muslimana u Americi. Misija ove organizacije je da ojača razumijevanje Islama u Americi, podsticanje na dijalog, zaštita građanskih prava muslimana, ojačavanje američkih muslimana kako na političkom tako i ekonomskom polju djelovanja, i graditi jaku međureligijsku koaliciju koja promoviše pravdu i međusobno razumijevanje.

U augustu ove godine još je jedna tužba podnesena komisiji za Ravnopravnu mogućnost zapošljavanja radnika (Equal Employment Opportunity Commission -EEOC), u ime više od 200 radnika iz Somalije protiv nezakonitog otpuštanja radnika i nehumanih postupaka rukovodstva ove firme „Swift Co" u Grand Island, Nebraska, prema radnicima muslimanske vjeroispovijesti.

Sve je počelo u 2008. godine kad su zaposleni muslimani iz Somalije zatražili od rukovodstva firme „Swift Co" u Grand Islandu, da im pomjere njihovu pauzu da bi oni mogli da klanjaju podne namaz za vrijeme te pauze. Poslovođe „Swift" ne samo da su odbili taj zahtjev nego su ih počeli masovno maltretirati i otpuštati s posla. Inače prema zakonu o Građanskim pravima donesenom 1964. godine (Title VII of the Civil Rights Act of 1964 mandates that employers must accommodate the religious practices of employees unless it causes the employer undue hardship.) poslodavci su dužni obezbijediti uslove svojim radnicima da izvršavaju svoje vjerske obrede osim ako to prakticiranje ne izaziva poslodavcima velike nevolje.

Nakon godinu dana, poslije duge i temeljne istrage EEOC je donio presudu: "Da pomjeranje pauze i omogućavanje radnicima da obavljanju svoju dnevni vjerski obred ne bi prouzrokovalo nikakve neželjene posljedice firmi „Swift Co", te da „dodatni dokazi potvrđuju da rukovodstvo Swifta je podvrglo somalijske muslimanske, zaposlene u ovoj firmi, nezakonitim uznemiravanjem, iživljavanjem i mnogim drugim vidovima diskriminacije zbog njihove vjere, nacionalne pripadnosti, rase i boje".

U svojoj izjavi, Christina Abraham direktor „Cair-Chicago" je izjavila: "Ovi radnici rade vrijedno i ne traže nikakav specijalan tretman. Svima radnicima je zakonski dozvoljena pauza i svako je koristi kako želi. Na žalost rukovodstvo Swifta nije dozvoljavalo radnicima islamske vjere da koristi tu pauzu za obavljanje podne namaza. I to je protuzakonito. Svaka osoba zaslužuje priliku da zaradi i hrani svoju porodicu - časno i bez žrtvovanja svojih vjerskih uvjerenja."

Priredila: Aiša Purak