Promo banner

A+ A A-

Bosanska Kostajnica: Turbe u spomen 24 žrtve

Šehidsko spomen obilježje-turbe koje je izgrađeno u spomen 24 nevino stradala Bošnjaka, civilne žrtava rata Bosanske Kostajnice u periodu 1991.-95. godine, otvoreno je 20.11.2010. godine. 

Uz prisustvo velikog broja građana, porodica i komšija, u haremu Azizija džamije, ovom činu su prisustvovali i muftija bihaćki Hasan ef. Makić,  imam iz Siska,prijedora i Bosanskog Novog, predsjednici medžlisa, načelnik opštine Bosanska Kostajnica Marko Čolić sa saradnicima, te projektant Mirsad Džaferović.

Pored domaćina Harisa ef. Ahmića, te muftije Makića koji su govorili o značaju ovakvih obilježja, Marko Čolić, načelnik opštine Kostajnica je izrazio svoje duboko poštovanje i uručio saučešće porodicama nevino stradalih u minulom ratu, te žaljenje što se to uopšte dogodilo. Uputio je svoju želju za buduće generacije da se ovakvi događaji više nikad i nikom ne dogode.

turbe-bos-kostajnica-2010

Novosagrađeno spomen-obilježje

Ideja izgradnje spomen obilježja potekla je od Jasmina Ailhodžića koji je izgubio oca, majku, brata i sestru, a koji je izrazio želju da se podigne neki trajan spomen na sve žrtve rata. U dogovoru sa Medžlisom IZ Bosanska Kostajnica i glavnim imamom Harisom ef. Ahmićem rodila se ideja da se napravi jedno ovakvo turbe. Tad je Jasmin rekao da će on i brat započeti gradnju, a ko želi da učestvuje u tom projektu bujrum. Izgradnja turbeta i uređenje okoliša iznosi oko 50 hiljada KM, a učešće su pored porodice Alihodžić uzeli i sam Medžlis Bosanska Kostajnica, ljudi dobre volje, kao i mnogobrojne porodice poginulih.

Na turbetu stoje dvije ploče. Na jednoj ploči stoji poruka ljubavi, dok na drugoj imena nevino stradalih Bošnjaka.

Na žalost od 24 poginula za njih osam još se ne zna gdje su im kosti, te je i ovaj put upućen poziv svima onima koji znaju nešto o ovim ljudima da pomognu u njihovom pronalaženju.

Spomen turbe otkrio je muftija bihaćki Hasan ef. Makić sa šest unučadi rahmetli Šabana Alihodžića, te uručio priznanja Jasminu Alihodžiću i Efendiji Harisu Ahmiću.

Priredio: Mesud Hrustić