A+ A A-

Nastavak diskriminacije Bošnjaka u Srbiji

Novi_Pazar-izdalekaMešihat Islamske zajednice u Srbiji izražava ogorčenje i zabrinutost zbog nedržavničkog i diskriminatorskog ponašanja predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića prilikom jučerašnje posjete okolini Novog Pazara.

Posjetu ovom dijelu Sandžaka Predsjednik je započeo okupljanjem u Petrovoj crkvi u prisustvu bošnjačkih ministara u Vladi Srbije. Posjetom crkvi i ignorisanjem Islamske zajednice na prostoru sa većinskim muslimanskim stanovništvom, nedvosmisleno se potvrđuje da višegodišnja diskriminacija nad Bošnjacima i muslimanima ima podršku do samog vrha državne vlasti.

Najava značajne financijske pomoći Sandžaku očito se odnosi samo na one koji prihvate da budu okupljeni u Petrovoj crkvi.

Potenciranje Predsjednika da će svakom Bošnjaku ili muslimanu pojedinačno obezbijediti vjerska i etnička prava znači nastavak negiranja kolektivnih i institucionalnih prava Bošnjaka i muslimana, što predstavlja zatvaranje vrata pred rješavanjem nagomilanih problema u Sandžaku dijalogom.

Ovom posjetom Predsjednik je pokazao dosljednost dosadašnjem odnosu državnih vlasti prema Bošnjacima, gdje se ignoriše volja bošnjačkog naroda, a za sagovornike prihvataju prorežimski faktori.

Islamska zajednica ostaće dosljedna borbi za sva prava muslimana, insistirajući na rješavanju nagomilanih problema u Sandžaku mirnim putem i dijalogom.