A+ A A-

Bajramsko sijelo u Syracusu

U organizaciji Omladinskog kruga "Kehf" Islamskog kulturnog centra Bošnjaka Syracuse, (New York) u nedjelju, 20. novembera, održano je tradicionalno Bajramsko sijelo. Ovo je drugo Bajramsko sijelo u organizacije Omladinskog kruga "Kehf". Ovom Bajramskom sijelu su prisustvovale mnoge džematlije Islamskog kulturnog centar Bošnjaka Syracuse kao i džematlije susjednih džemata sa svojim imamima. Već je ustaljenja praksa među imamima američke savezne države New York da se uzajamno posjećuju povodom bajramskih sijela ili sličnih vjerskih manifestacija, što je uveliko ojačalo i učvrstilo međudžematske odnose u ovoj američkoj državi.

sirakjuz-bajram-2010-hor-sabur

Hor "Sabur"

Na samom početku ovog Bajramskog Sijela, nakon proučenog ašareta, Muris ef. Neimarlija, imam ovog džemata, se obratio prisutnima čestitajući im Bajram i zahvalio se svim prisutnima na dolasku " i na ispraćaju ovog našeg divnog Bajrama. U svom daljnjem obraćanju prisutnima pohvalio je rad Omladinskog Kruga "Kehf" kao i neumorni rad hora "Sabur". Posebno se zahvalio donatorima džemata Sirakjuz,  koji su svojim nesebičnim donacijama omogućili organizaciju ovog Bajramskog sijela kako i podjelu paketića najmlađim polaznicima vjeronauke. Naglasio je da organizovanje Bajramskog sijela velikih razmjera, poput ovog večerašnjeg,  iziskuje veliki trud i žrtvovanje od svih džematlija ali da je i ovaj put kao uobičajeno, predsjednik Odbora, Suad Omerović podnio najveći teret. Nesebični rad predsjednika Odbora džemata Sirakjuz,  Suad Omerović je  već uveliko poznat svima kako u njegovom džematu tako i ostalim džematima u SAD-u. Inače, Suad Omerović je veliki inicijator povezivanja džemata u SAD-a  kao i stvaranja uslova za rad Omladinskog Kruga u njegovom džematu.

sirakjuz-bajram-2010-podjela-paketica

Podjela bajramskih paketića za najmlađe

Napitak za duše prisutnih su svakako bile nadahute ilahije i kaside u izvođenju talentovanog Madžid Abaza.
Abaz se zahvalio organizatorima na pozivu, pohvalio ih na divno organizovanom Bajramskom sijelu a prisutnima čestitao Bajram. Napomenuo je prisutne džematlije Syracuse, da se oni nalaze među sretnim bosanskim muhadžirima koji žive u SAD-u jer imaju svoj džemat i svog imama; dok još mnogi bosanski muhadžiri širom Amerike nemaju ovu blagodat. Na kraju je podsjetio prisutne "da za izvođače, koji se neumorno pripremaju za svoje nastupe, nema veće uvrede nego kad prisutni pričaju i pažljivo ne slušaju njihovo izvođenje." Dalje je dodao: "Vi ste večeras pokazali veliko interesovanje i pažljivo slušali izvođenje večerašnjih izvođača i ja vam se na tome duboko zahvaljujem."

Na kraju da napomenemo da je Islamski kulturni centar Bošnjaka Syracuse osnovan krajem 2003., dok je proces pravnog registriranja i uključenje u rad Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike izvršeno zaključno sa 2005. godinom. Početkom ove godine, tačnije 7. aprila 2010. godine, džemat Syracuse je dobio veliko osvježenje i pojačanje. Dobili su svog prvog imama Murisa ef. Neimarliju kako i svoju prvu muallimu Lejlu Neirmarliju.

Pripremila: Aiša Purak