A+ A A-

Apel za zaštitu Bajrama

saff-280Piše: Semir Imamović

Ne smijemo biti ravnodušni na činjenicu da će i ovaj Bajram proći u erupciji nemuslimanskih, nebajramskih sadržaja, a što će svesrdno biti podržano od medijske industrije koja čak nema afiniteta ni da tematski i debatno otvori pitanje vrijeđanja muslimana u njihovom najvećem prazniku. I za Bajram i mimo Bajrama svako može ostvarivati svoje građansko pravo da bude kakav hoće, ali kada se znakovlja Bajrama koriste za nebajramske, a za islam uvredljive sadržaje, onda je to direktni udar na sam Bajram, u njegovoj svetosti, a time i u ustavnoj zaštićenosti - po logici da vrijeđanje Bajrama jeste napad na vjerska osjećanja građana koji do Bajrama drže i čija vjerska osjećanja bivaju vrijeđana. 

Smatramo da raznorazni tzv. bajramski partyiji, kao oblici diskriminacije i vrijeđanja muslimana, bivaju napad na ustavni poredak ove zemlje, samim tim što Ustav garantira nepovredivost građanskih prava i vjerskih osjećanja. Isto bismo ovo tvrdili i da se radi o napadu na vjerska osjećanja bosanskih pravoslavaca i katolika, koji takođe imaju Ustavom garantirano pravo da im niko ne vrijeđa ono što smatraju svetim. Ali, zašto se samo u slučaju bošnjačkog naroda do bezgraničnosti tolerira blaćenje i izopačivanje islamskih vrijednosti? Zato što bošnjački narod nema političku elitu koja će stati iza tog naroda i onoga što čini njegov identitet! 

Unazad nekoliko godina bilo je nekoliko javnih rasprava o svetogrđu bajramskih blagdana, pa je i Islamska zajednica oglašavala kako neprimjereni oblici bajramskog praznovanja vrijeđaju muslimane, ali se nije pojavila ni jedna jedina politička inicijativa ili aktivnost za preduprjeđivanje onoga što vrijeđa Bošnjake. Valjda se misli kako je skrnavljenje Bajrama proporcionalno stepenu bošnjačke demokratiziranosti i evropeiziranosti, pa bošnjački političari tu pojavu, uprkos apelima Islamske zajednice, vide kao pozitivnu. Nema sumnje i da mnogi malograđani i kompleksaši u Bošnjaka u vrijeđanju islama vide put za dodvoravanje Srbima i Hrvatima, kojima nikad nije bilo mrska bošnjačka autodestruktivnost. Kad se zna da bošnjački političari ne reagiraju ni na terorističke napade koji se vrše nad bošnjačkim povratnicima, da nema sluha ili interesa da se oglase u povodu rušenja mesdžida u Sturbi, ili najave rušenja nekoliko desetina bošnjačkih kuća u Prozoru, da li se onda preambicioznim čini naše očekivanje da ustanu u zaštitu bajramske svetosti? Nipošto! Upravo je obaveza politike da štiti ustavni i demokratski poredak! 

Ako godinama već Islamska zajednica upozorava da je tržišna i medijska zloupotreba Bajrama udar na osjećaje vjernika, ako se zna da ova država ima mehanizme da zaštiti korištenje Bajrama u nebajramske svrhe, onda je politička inicijativa nešto što se prirodno očekuje. Pa neće valjda Islamska zajednica, u sekularnoj državi, raditi političke poslove i štititi ustavni poredak?! Islamska zajednica i da hoće, nema instrumente za to. Zar nisu dovoljna sva ta upozorenja o vrijeđanju muslimana!? Naravno, mi već znamo da od akcije bošnjačkih političara nema ništa, jer se uglavnom radi o proračunatim profiterskim interesima i tarifama, ali, to beznadežno stanje bošnjačke politike nas ne smije umrtviti u obavezi da na pravoj adresi tražimo zaštitu bajramske svetosti. 

I ovaj magazin predstavlja neki dio glasa javnosti, civilnog društva, građanske inicijative, odakle, evo, dolazi otvoreni poziv bošnjačkim, ali i svim drugim političarima, kao i drugim dejtonskim instancama, da razumiju kako je u njihovoj nadležnosti da zaštite Bajram od antibajramskih terevenki. Konkretno, tražimo kažnjavanje svih javnih objekata koji priređuju pijanke i drogijanke pod logotipom Bajrama! Ignoriranje ovog apela je direktno podržavanje nacionalne i vjerske mržnje koja je usmjerena protiv bošnjačkog naroda, u pogledu udara na njegova vjerska osjećanja. 

(Saff br. 280, 19. novembar 2010. godine)