Promo banner

A+ A A-

Održana sjednica Komisije za dijasporu

U petak 12.11.2010.godine održana je sjednica komisije za dijasporu kojoj je predsjedavao mr. Mirsad ef. Kalajdžić-rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu, kao predsjednik komisije. Na sjednici su bili prisutni:

- Ismail ef. Smajlović, vojni Muftija kao član komisije ispred Rijaseta IZ-e,

- Vahid ef. Fazlović, direktor Behram begove medrese u Tuzli kao član Rijaseta IZ-e,

- Senaid ef. Kobilica, Glavni imam IZB u Norveškoj kao član ispred Sabora IZ-e BiH,

- Mensur ef. Karadža, član komisije kao pravnik Rijaseta IZ-e, te

- Mirnes ef. Lemeš, sekretar Ureda za bošnjačku dijasporu kao zapisničar.

sjednica-komisije-za-dijasporu-2010-1

Iz opravdanih razloga sjednici nije prisustvovao dr. Aziz ef. Hasanović, Glavni imam u Zagrebu kao član komisije ispred Sabora IZ-e BiH, a koji je u pisanoj formi poslao svoje prijedloge za ovu sjednicu svim članovima komisije.

Predložen je dnevni red koji je jednoglasno prihvaćen. Sjednicu je otvorio predsjednik komisije koji je poselamio prisutne, poželio im dobrodošlicu, te u kratkim crtama izložio izvještaj o dosadašnjim provedenim aktivnostima na terenu od održavanja vanredne tematske sjednice Sabora IZ-e BiH posvećene dijaspori, do današnjeg dana.

 Predložen je otvoreno razgovor o odnosu Rijaseta IZ-e BiH prema dijaspori i obrnuto dijaspore prema matici. Pravilnike koji regulišu ovu oblast je potrebno čim prije doraditi,  posebno sada kada ni na nivou države nemamo potrebnih akata koji regulišu odnose u dijaspori. Dijaspora mora zauzeti bolje mjesto, te biti drugačije tretirana i u samom Ustavu IZ-e jer ona to uistinu zaslužuje. Dijaspora je osvježena sa novim rukovodstvom Ureda za bošnjačku dijasporu koje će na terenu zajednički sa predstavnicima naših Zajednica izvršiti valjane pripreme, te predložiti sabornicima da ih preko amandmana ugrade u Ustav IZ-e.

Prihvaćen je i podržan izvještaj o stanju u dijaspori rukovodioca Ureda, koji je po riječima jednog od članova komisije očito odlučio temeljito da se bavi svojim poslom. Imajući u vidu stručnost i veliko iskustvo članova komisije, sjednica je svakako polučila očekivane rezultate.

Nakon višesatne rasprave koja se odvijala u dobroj atmosferi, pristupilo se i donošenju zaključaka od kojih ćemo samo neke navesti:

- Prihvata se izvještaj rukovodioca Ureda o trenutnom stanju koji treba da nam posluži kao osnova za dalji rad i temelj za buduću izradu potrebnih akata,

- Tražiti od Rijaseta IZ-e dodatno vrijeme, obzirom da ponuđeno neće biti dovoljno za ostvarenje ciljeva koji su naloženi komisiji od strane istog,

- Tražiti od glavnih imama iz dijaspore na prvoj sjednici koja je planirana za Januar iduće godine da se odrede po zaključcima komisije i da daju svoje prijedloge kako bi bili razmatrani na sljedećoj sjednici komisije,

- Ocjenjeno je da dijaspora nije dovoljno zastupljena u Sabora IZ-e te je zatraženo od budućih sabornika da se nakon provedenih izbora odrede po ovom pitanju,

- Naloženo je rukovodiocu Ureda da do iduće sjednice komisije naznači glavna pitanja koja treba prioritetno rješavati, te da svi članovi komisije svoje prijedloge međusobno podijele.

sjednica-komisije-za-dijasporu-2010 

Na kraju rukovodilac Ureda kao predsjednik komisije se zahvalio svim članovima na izdvojenom dragocjenom vremenu, ogromnom doprinosu, njihovim viđenjima i prijedlozima koji će mu svakako biti od pomoći u budućem radu. Članovi komisije su izrazili i spremnost da budu angažirani prilikom rješavanja određenih poslova na terenu.