A+ A A-

U Zagrebu promovirana knjiga „Islam i muslimani u Hrvatskoj"

Pred prepunom Kongresnom dvoranom Zagrebačke džamije, u četvrtak, 11. 11. 2010. predstavljena je prigodnim programom knjiga muftije Ševke efendije Omerbašića  „Islam i muslimani u Hrvatskoj" drugo, znatno prošireno izdanje, tako da bi se moglo govoriti o potpuno novom izdanju.

islam-i-muslimani-u-hr-promocija-2010-1

Muftijina je knjiga predstavljena doista svestrano, o njoj su prozborili vrlo ugledni stručnjaci, osvjetljavajući je sa svih strana. Ono što je neobično u takvim promocijama je činjenica da su se svi, gotovo aklamacijom, složili da je Muftijina knjiga neobično važna, kako za ovdašnje muslimane, tako i za sve stanovnike Republike Hrvatske.

Knjigu su predstavili: dr. Branimir Bošnjak, pjesnik, književni kritičar, esejist i jedan od najuglednijih hrvatskih književnih teoretičara; Mersad Berber, slikar svjetskog ugleda; dr. Zlatko Hasanbegović, povjesničar; Kemal Mujičić, redaktor, likovni i grafički urednik; Mirsad Srebreniković, urednik knjige i Nuradin Dino Trtovac, ugledni slikar.

Predstavljanju knjige pridružili su se i glumci Tarik Filipović i Zijad Gračić.

Tarik Filipović je pročitao što je o Muftijinoj knjizi mislio i napisao prof. dr. Osman Muftić, a Zijad Gračić je pročitao tekst uglednog hrvatskog povjesničara, prof. dr. Josipa Jurčevića.

Tarik Filipović i Zijad Gračić su nenadmašnim interpretacijama pjesama „Zapis o zemlji" Mehmedalije Mak Dizdara i „Mora" Abdulaha Sidrana zasluženo pobrali ovacije prisutne publike, isto kao što su svojim izvedbama pjesama „Žute dunje" i „Dosta mi je Allah moj" oduševili uvijek mladi Ibrica Jusić i milozvučne Arabeske. Program je vodio Mirza ef. Mešić.

Na kraju programa, muftija Ševko Omerbašić zahvalio se svim promotorima na lijepim riječima i podršci, posebno odajući priznanje uredniku i redaktoru.

islam-i-muslimani-u-hr-promocija-2010-2

Valja spomenuti da je Mersad Berber poklonio Muftiji u znak zahvalnosti za ovo Omerbašićevo remek-djelo jedan svoj vrlo vrijedan rad, specijalno rađen za ovu promociju.

Promocija je trajala dva sata i važno je spomenuti da je i nakon završetka publika ostala na svojim mjestima, a Muftija je još dugo u noć brojnim kupcima potpisivao primjerke svoje knjige.

Pošto je knjiga predstavljena u predbajramskom ozračju, niti ljepše najave hadždži-bajrama a niti vrjednijeg bajramskog poklona nismo mogli niti sanjati. Džemat je prepoznao vrijednost ovog Muftijina djela i značaj ove promocije pa je ovo bila najposjećenija tribina u ovoj godini. Medžlis Islamske zajednice Zagreb i vrijedno osoblje Islamskog centra u Zagrebu su se pobrinuli da ova tribina organizacijski i tehnički bude na najvišem nivou.

islam-i-muslimani-u-hr-promocija-2010

Ova promocija je privukla i veliku medijsku pozornost. Pratile su je Hrvatska radio-televizija i Federalna televizija Bosne i Hercegovine kao i mnogi tiskovni mediji.

Uz mnogobrojne ugledne goste promociji je prisustvovao i veliki naš prijatelj zagrebački gradonačelnik gospodin Milan Bandić.

(www.islamska-zajednica.hr)