A+ A A-

Barak Obama: Muslimanskom svijetu iskreno pružamo ruku

obama-09Predsjednik SAD Barack Obama izjavio je jučer (09.11) da je želja Washingtona da ostvari bolje odnose sa muslimanskim zemljama iskrena i da će to doprinijeti bezbjednosti SAD, ali je priznao da predstoji još mnogo posla za istvarenje tog cilja.

Obama je doputovao u dva puta odgođenu posjetu Indoneziji, najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji. Prije sutrašnjeg odlaska, on će održati važan govor u kojem će se obratiti muslimanskom svijetu i ukazati na primjer Indonezije kao tolerantnog društva sa sve jačom demokratijom.

"Što se tiče pružanja ruke muslimanskom svijetu, smatram da su naši napori iskreni i stalni", rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Indonezije Susilom Bambangom Judhojonom.

Američki predsjednik je dodao da ne očekuje da će odmah nestati sva nerazumijevanja i nepovjerenje koje je dugo raslo, ali da smatra da su dvije strane na dobrom putu da to ostvare.

Obama i dalje uživa veliku podršku u Indoneziji, iako je povjerenje u predsjednika SAD opalo u ostalim muslimanskim državama od kada je u junu 2009. godine u Kairu održao prvi veliki govor u kojem je u ime svoje zemlje pružio ruku muslimanskom svijetu.

Američki predsjednik dodao je da SAD žele da sarađuju sa muslimanskim zemljama u oblasti obrazovanja i privrede i podsjetio da se ove godine u Washingtonu sastao sa muslimanskim preduzetnicima iz čitavog svijeta.

"Proširenjem odnosa i njihovim jačanjem raste povjerenje i više ljudi ostvaruje direktan kontakt. Smatram da je to nedovršen projekat i da nam predstoji još mnogo posla", rekao je Obama. 

(FENA)