A+ A A-

Na FIN-u promovirano 69 diplomanata i 4 magistranta

U subotu, 6. novembra 2010. godine, u Velikom atriju Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu održana je Svečana dodjela diploma diplomantima i magistrantima za akademsku 2009/2010. godinu. Svečanosti je prisustvovao prorektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Hazim Bašić, predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH Edhem Bičakčić, bihaćki muftija Hasan-ef. Makić,  dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici prof. dr. Zuhdija Adilović,  dekan Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru doc. dr. Hfz. Almir Pramenković,  šef Vjersko-prosvjetne službe Rijaseta Islamske zajednice u BiH mr. Muharem Omerdić, kao i mnoge druge zvanice, te porodice i prijatelji diplomanata i magistranata.

promocija-fin-2010-1

Na početku svečanosti dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu prof. dr. Ismet Bušatlić prisutne je upoznao o položaju fakulteta kao pridružene članice Univerziteta u Sarajevu i naglasio njegov ugled koji nosi u svijetu, posebno onom teološkom, istaknuvši da "Fakultet islamskih nauka svojim radom i svojim mjestom u akademskom svijetu podstiče i u dobroj mjeri doprinosi putu ove zemlje i njenom budućem članstvu u Zajednici evropskih zemalja". Ne treba zaboraviti da je ovaj fakultet "most između istoka i zapada, između islama i kršćanstva, ali i između drugih polova i krajnosti koje uspjevamo pod ovim krovovima pomiriti" - rekao je dekan Bušatlić.

Treba naglasiti da je Fakultet islamskih nauka do prošle akademske godine u cijelosti finansirao Rijaset islamske zajednice u BiH. Od ove godine Kanton Sarajevo, poštujući odredbe Zakona o visokom obrazovanju, dijelom finansira i Fakultet islamskih nauka. "To nas raduje" - kazao je dekan Bušatlić - "ali mislimo da ni to nije dovoljno. Nismo nezahvalni, nismo neskromni. Smatramo da profesori na Fakultetu islamskih nauka kao i ostali zaposleni i studenti sva tri smjera trebaju biti u svojim pravima izjednačeni sa drugim profesorima i studentima Sarajevskog Univerziteta."

Govoreći o perspektivi diplomanata i magistranata fakulteta prof. dr. Ismet Bušatlić je naglasio da od 73 ovogodišnja laureata njih 35 već ima posao.

promocija-fin-2010-2

Na kraju svog obraćanja prof. dr. Ismet Bušatlić prisutne je upoznao i sa aktivnostima fakulteta, njegovih profesora i studenata te budućim planovima i projektima, naglasivši onaj izgradnje studentskog doma.

Prorektor Sarajevskog Univerziteta prof. dr. Hazim Bašić u svom kratkom obraćanju dotakao se surove bosanske stvarnosti i nemogućnosti dogovora i postizanja konsenzusa u BiH. "Mislim da bi se sve to uspješno završilo ako bismo našli konsenzus oko samo dvije stvari: Volimo li ili ne volimo svoju djecu? I da li je uopšte moguće da ljudi žive zajedno? Na oba pitanja negativan odgovor je nemoguć. I onda mi nije jasno kako ne mogu da se dogovore. Međutim Bosna je jedinstvena zato što je različita i nema jedinstvene Evrope bez Bosne. Ako Evropa hoće da bude jedinstvena ona mora biti dobro različita, a mi doprinosimo toj različitosti, kao što je Fakultet islamskih nauka pridružena članica Univerziteta u Sarajevu i kao takva, svojom raznolikošću, doprinosi ukupnoj jedinstvenosti Univerziteta." - istaknuo je prorektor Bašić. On je još čestitao diplomantima i magistrantima rekavši da znati doslovno znači voljeti. "Znanje je ljubav. Vjerujem da oni koji su završili ovaj fakultet neće imati dilemu šta raditi sa znanjem, a to je širiti znanje, širiti ljubav."

Na promociji, diplomantima i magistrantima te njihovim porodicama čestitao je i predsjednik Sabora Islamske Zajednice u BiH Edhem Bičakčić. Gospodin Bičakčić čestitao je i profesorima koji su izveli još jednu generaciju svršenika ovog prestižnog fakulteta koji će ojačati, donijeti novu energiju i obogatiti kako Islamsku zajednicu tako i bosanskohercegovačko društvo uopće.

promocija-fin-2010

Nakon obraćanja dekana i zvanica uslijedila je dodjela diploma za 69 dipomanata i 4 magistranta Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu. Profesorima islamske teologije diplome je uručio prof. dr. Omer Nakičević, profesorima religijske pedagogije prof dr. Jusuf Ramić, a imamima, hatibima i muallimima prof. dr. hfz. Fadil Fazlić. U protekloj godini uspješno su odbranjena i četiri magistarska rada, a magistrantima diplome je uručio prorektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Hazim Bašić.

(www.fin.ba)