A+ A A-

Između 30 i 70 hiljada prelazaka na islam u Francuskoj

muslimani-u-francuskojU Fancuskoj godišnje na islam konvertira između 30 i 70 hiljada Francuza. Glavninu konvertita čine žene. Istražujući ovu masovnu pojavu prelaska na islam, novinari francuske nacionalne televizije „National" Pierre Nicolla i Jean-Michelle Mier uradili su kratku reportažu o ovoj pojavi koja je emitirana na nacionalnoj televiziji. Tom prilikom novinari su razgovarali sa dvije žene koje su konvertirale na islam.

Jeraldine je ponosna zato što je Francuskinja i ponosna zato što je muslimanka. Sada kad šeta sa svoje dvoje djece u gradu Lissone, džamija je to što je privlači, a ne crkva.

Ona je prije bila kršćanka, divila se svećeniku, uvijek je nosila krst oko vrata. No, 15. augusta kada katolici slave uznesenje Marije,  odlučila je prihvatiti islam. Sve što je morala uraditi jeste izustiti jednu rečenicu:  Lâ ilâhe illallâh, Muhammedu Resûlullâh, što znači: Nema drugog Boga osim Allaha i Muhamed a.s. je Allahov poslanik.

Voli se šaliti da je njen osjećaj u "pronalaženju" istoka loš kao i njen arapski jezik, ali ona uči.

Od kada je počela nositi mahramu njena kćerka misli da ona izgleda kao Afrikanka, ali se Jerladine jako lijepo osjeća iznutra.

Prije mog konvertiranja, prihvatali su me kao lahku francusku ženu, nekoga koga mogu lako prevariti i to je sve, ali od kada sam počela nositi veo kao muslimanka postala sam respektabilna žena i sestra.

Jeraldine priznaje svoju potrebu za disciplinom a islam joj to daje. Na primjer, više ne pije alkohol. Ne kaje se što je prekinula, već kaže da je to isto kao jelo koje spremate na određen način i onda odlučite da probate na neki drugi način i otkrijete da je bolje.

Valerino konvertiranje na Islam se desilo prije Jeraldininog. Ona je odlična doktorica, muslimanka je već dvije godine. Ne možemo reći da su se njeni roditelji ponašali loše, ali nisu bili puno uzbuđeni zbog njenog konvertiranja. Ona kaže: "Oni nisu zainteresirani", i misli da niko u porodici nije pročitao nijednu knjigu o Islamu od kako se preobratila, niti su uradili kakvo istraživanje. Sve što su znali je da su protiv.

Prije nego što je prešla na islam, Valerija je bila šokirana zabranom hidžaba u školama. Jednako je bila šokirana zapadnim svijetom koji je postao materijalan.

Ono što me najviše uznemiruje je to kako mi procjenjujemo osobu, dobro je kad smo konkurentni, nije bitno ako smo malo sjenoviti ili sumnjivi u karakteru ili varalice. Sve je svedeno na pitanje trgovine, nista više.

U budućnosti Valerija će se udati za muslimana, i ako budu imali djece odgojiće ih kao muslimane, biće slobodni da izaberu svoju vjeru kad odrastu.