Promo banner

A+ A A-

Obraćanje muftije sarajevskog na konferenciji REKOM

sarajevo1Na konsultativnom sastanku Koalicije za REKOM, održanom u Sarajevu, 04. 11. 2010. godine muftije sarajevski Husein ef. Smajić ispred Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini iznio je stavove vezane za rad REKOMA i moguće podrške Islamske zajednice. U svom obraćanju muftija Smajić je kazao:

-     Iskreno selamim i pozdravljam nosioce ideje osnivanja Koalicije za REKOM i zahvaljujem se pozivu da evo baš danas i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ima priliku dati svoje  mišljenje, i učestvovati u raspravi o inicijativi osnivanja Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava, koja su se desila na prostorima bivše Jugoslavije, a posebno na prostoru Bosne i Hercegovine.

     Takođe želim prenijeti pozdrave vrhovnog poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafe ef. Cerića koji vam želi uspješan rad.

    Ja sam Husejin Smajić, muftija sarajevski, i član MRV-a, te danas sam ovdje u svojstvu izaslanika reis-ul-uleme Bosne i Hercegovine.

    Čini mi zadovoljstvo da osobno mogu da učestvujem u ovoj raspravi, koja navodi ljude na stvaranje ambijenta tolerancije, međusobnog razumjevanja i suživota na ovim prostorima.

    Ja sam, kao običan građanin, vjernik, musliman i Bošnjak dva puta bio progonjen i moja vjerska i građanska prava su bila ugrožena. Prvi put 1983. godine, jer sam kao vjernik u manjini bio ugrožen od većine nevjerničkog okruženja, a drugi put od 1991. do 1995. godine u opkoljenom Sarajevu, kada je poginulo 11 hiljada Sarajlija, od kojih svako deseto dijete.

    Godine 1996. krenuli su dijalozi među vjerskim zajednicama i crkvama Bosne i Hercegovine kako uvesti i sačuvati mir među narodima Bosne i Hercegovine, a to su tada mogli samo vjerski velikodostojnici.

    Ishod tih razgovora je stvaranje MRV-a u Bosni i Hercegovini, kome je predhodila zajednička izjava o „Moralnoj odgovornosti" koju su potpisali najviši predstavnici svih vjerskih zajednica 1997. godine, a njen siže je sljedeći:

1. Podizanje svjesti o međureligijskom dijalogu,

2. unapređenje odnosa države i vjerskih zajednica.

    S toga Islamska zajednica podržava MRV-e i davat će mu podršku u punom kapacitetu, te osnivanju i radu svih organizacija u Bosni i Hercegovini i izvan nje, a koje se budu temeljile na dvaprincipa:

1. ISTINA I PRAVDA, dakle pune slobode žrtava da kažu istinu i javno kazivanje o ovom ratu.

Obavezati sve institucije da iznesu sve podatke o ratnim zločinima s kojima raspolažu.

Prikrivanje ratnih zločina, takođe predstavlja zločin.

2. Privođenje svih ratnih zločinaca sudu pravde, međunarodnom ili nacionalnom.

    Islamska zajednica će sudjelovati u svakom projektu poput REKOM-a, pod uslovima uvažavanja istine i pravde, a to su:

1. Priznavanje genocida na osnovu Međunarodnog suda pravde, a to podrazumjeva zakonsku zabranu negiranja genocida, poput zakona o zabrani negiranja Holokausta.

2. Privođenje svih osumnjačenih za ratne zločine sudu u Haagu, kao što su Ratko Mladić i Goran Hadžić.

3. Nadoknada za nanešenu duševnu bol i materijalnu štetu žrtvama genocida, kojeg su posebno muslimani, Bošnjaci doživjeli širom Bosne i Hercegovine, a posebno u Srebrenici.